Česká Lípa: Město se zaměřilo na vraky

25.08.2019 16:07

Situaci ohledně dlouhodobě odstavených nepojízdných aut na pozemcích města, takzvaných vraků, v posledních měsících intenzivně mapují pracovníci odboru správy majetku českolipského městského úřadu, a to na celém území České Lípy.

Česká Lípa: Město se zaměřilo na vraky
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Aktivně vyhledávají lokality, kde se takováto auta nacházejí, a pokud se nepodaří dohledat majitele, který by vrak odstranil sám, stará se o to město. „Takovéto vraky nejen hyzdí vzhled míst, ve kterých se nacházejí, ale mohou být i nebezpečné. Mohou se okolo něj stahovat osoby bez domova, různí zlodějíčci, kteří zkoumají, co by ještě ukradli, o části auta, které jsou poházené okolo, se může někdo zranit. Zároveň mohou z auta vytékat provozní kapaliny, které pak ničí životní prostředí. V neposlední řadě tyto vraky blokují parkovací místa, kterých je všude nedostatek. Jsem proto rád, že jsme se do této aktivity pustili, i když to není legislativně jednoduchá záležitost, navíc celý proces je i časově náročný,“ uvedl českolipský místostarosta Jaroslav Turnhöfer.

Prohlásit auto za vrak není vůbec jednoduché. Zákon definuje vrak velmi obecně, což bývá v praxi problém, protože je těžké posoudit, kdy už auto vrakem je a kdy není. Obecně lze říci, že vrakem je auto, které je zjevně nepojízdné, například mu chybí kola, motor, volant, části karoserie, skla a nejlépe více věcí najednou. Jakmile úředníci auto tohoto typu objeví, je jejich primární snahou stav auta pečlivě zaznamenat a pak dohledat majitele. Pokud se to nepodaří, město odtahuje auta na svoje náklady.

„Již se nám podařilo několik takovýchto aut odtáhnout, například z ulice E. Filly, z Moskevské, nebo Liberecké ulice. Další lokality máme vytipované, budeme také rádi za případné podněty od občanů. Samozřejmě s odtahy město má nějaké náklady, ale myslím, že tato aktivita má smysl. Navíc, pokud se nám podaří dohledat majitele po odtahu auta, vymáháme pak náklady na něm. Vítáme však snahu občanů, kteří se o odstranění svých vraků postarají sami, tak, jak mají, bez zásahu města,“ uvedl Jaroslav Turnhöfer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…