Česká Lípa: Na Kounicově domě odpadla část římsy, budou o něm jednat zastupitelé

13.03.2018 16:48

Část horní římsy dnes ráno odpadla na Kounicově domu a srazila stříšku nad erbem, který lehce poškodila. Naštěstí se nikomu nic nestalo, přestože část zdiva odlétla až na silnici.

Česká Lípa: Na Kounicově domě odpadla část římsy, budou o něm jednat zastupitelé
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Vlastníkem Kounicova domu je Sdružení sportovních svazů ČR. To bylo stavebním úřadem okamžitě upozorněno na vzniklý problém a vyzváno k provedení nápravy spočívající v obnově dřevěné ochrany znaku a dále k odstranění dalších minimálně tří pískovcových kvádrů ze zbývající části nárožní římsy, které se jeví jako nejméně staticky stabilní. Náprava by měla proběhnout v co nejkratší lhůtě.

Město uvažuje o odkoupení Kounicova domu. Cena je, na základě znaleckého posudku, který si město nechalo vypracovat, 6,9 mil. korun. Do ní se promítá především hodnota pozemku v centru České Lípy, na kterém dům stojí. Při jednání s vlastníkem se podařilo tuto cenu snížit téměř o 30 % na 4,9 mil. korun.

Osud Kounicova domu mají nyní v rukou zastupitelé města, kteří o něm budou rozhodovat na svém jednání příští týden.

„Ve chvíli, kdy je jasné, že majitel Kounicův dům zachraňovat nebude, znamená další prodlužování současného stavu ještě jeho větší devastaci. Řekla bych, že je hodina po dvanácté a my se musíme rozhodnout, zda Kounicův dům koupíme a po rekonstrukci ho například dáme dětem, jako nové sídlo Libertinu či jinak ho včleníme do služeb města,“ uvedla starostka Romana Žatecká, která na místo dorazila hned ráno společně s místostarostou Jurajem Ranincem, s vedoucí stavebního úřadu a s vedoucí odboru správy majetku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.