Česká Lípa: Nová lávka propojí Kopeček a Svárov

26.06.2022 13:53 | Tisková zpráva

O téměř dva kilometry si chodci a cyklisté zkrátí cestu mezi českolipskými čtvrtěmi Svárov a Kopeček, a to díky nové lávce, která spojí obě čtvrti, rozdělené frekventovanou silnicí I/9.

Česká Lípa: Nová lávka propojí Kopeček a Svárov
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Lávka poskytne chodcům a cyklistům komfort, stane se také novou pomyslnou branou do města. Se stavbou lávky by se mělo začít zanedlouho, hotovo by mělo být v roce 2023. Zakázku na stavbu lávky získala firma VIAMONT Servis a.s. za nabídkovou cenu 27,3 mil. Kč, což je téměř dvojnásobek předpokládané ceny.

„Kvůli vyšší vysoutěžené ceně bylo nutné na červnovém jednání zastupitelstva schválit rozpočtovou změnu, aby v rozpočtu odboru rozvoje města a investic byl pro stavbu dostatek peněz. Zastupitelé rozpočtovou změnu schválili, nic tedy už nebrání tomu, aby se firma do stavby lávky pustila. Na tuto spojnici sousedních čtvrtí čekají tamní obyvatelé již dlouhou dobu a jsem ráda, že lávku vybudujeme. Cesta mezi oběma čtvrtěmi tak bude pro naše obyvatele nejen kratší, ale zároveň bezpečnější. Nyní totiž lidé často přebíhají frekventovanou silnici I/9 a je zázrak, že zde zatím nedošlo k většímu neštěstí,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová a doplnila, že město na stavbu lávky podalo žádost o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury, ze kterého může získat až 9,4 mil. Kč, což by městu alespoň částečně pokrylo zvýšené náklady na tuto stavbu.

Lávka bude na Kopečku začínat na městském pozemku v ulici U Kola, na Svárově pak bude končit u pěšiny za hasičkou zbrojnicí, která pak pokračuje do ulice Karla Poláčka. Předmětem veřejné zakázky je instalace lávky pro pěší a cyklisty s ocelovou obloukovou konstrukcí se zavěšenou betonovou mostovkou, vybudování připojovacích komunikací a veřejného osvětlení.

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25850 lidí

„Důvodem pro výrazné navýšení ceny je především ocelová konstrukce lávky. Cena oceli se kvůli válce na Ukrajině zvýšila téměř desetinásobně. Je to něco, s čím jsme nemohli počítat dopředu. Navíc není možné odhadnout, jakým způsobem se cena oceli bude vyvíjet dál, a proto jsme se rozhodli nabídku firmy VIAMONT přijmout. Za několik měsíců by se totiž cena mohla vyšplhat ještě výš,“ vysvětlil českolipský místostarosta Martin Brož.

Projekt lávky zpracovala Projekční kancelář VANER s.r.o. Liberec, která v roce 2020 zvítězila ve výběrovém řízení s cenou 908 tis. Kč. V České Lípě již tato firma navrhla podobu lávky přes Ploučnici v parčíku Milady Horákové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…