Česká Lípa: Nový tarif přináší od března levnější jízdné v MHD

22.02.2016 12:24

Chcete po České Lípě jezdit veřejnou dopravou a ušetřit? Neváhejte, sobě i svým dětem kupte celoroční integrovanou jízdenku na 365 dní. Dospělí ji pořídí za cenu 1500 Kč, děti za polovinu - 750 Kč.Nový tarif jízdného s několika dalšími výhodami pro vás s platností od 1. března 2016 odsouhlasilo českolipské zastupitelstvo.

Česká Lípa: Nový tarif přináší od března levnější jízdné v MHD
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

„Navrhli jsme pro lidi levnější cestování a jsme rádi, že zastupitelé návrh přijali, i když si to vyžádá rozpočtovou změnu. Naším cílem je zatraktivnit MHD pro občany města, aby ji více využívali a nemuseli na řadu svých cest po městě používat auto,“ uvedla starostka Romana Žatecká.
Levnější tarify jízdného v MHD začnou platit od března: Dětské jednorázové jízdné se tak sníží z deseti korun na osm. Radnice také zavádí velmi výhodnou integrovanou roční jízdenku, která je nejlevnější v celém Libereckém kraji a mnohem výhodnější než měsíční. Nový tarif zároveň prodlužuje platnost jednorázové jízdenky ze 45 na 60 minut.

„Integrované celoroční jízdné bude platit na MHD, příměstské autobusy a vlaky v zóně Česká Lípa. Platnost ne na kalendářní rok, ale na 365 dní je pro zákazníky nejobjektivnější a nenutí je stát fronty v předprodeji na konci roku,“ upozornil na další výhody Jiří Hruboň, ředitel společnosti KORID LK.
Dosavadní tarify jízdného platily v MHD od září 2013 a cestující si tak mohli koupit nejvýše třicetidenní předplatné. Po třech letech přichází změna, která se cestujícím rozhodně vyplatí.

Základní jednorázové jízdné je stále 16 korun, zlevněné stojí deset korun (s Opuscard). Lidé nad 70 let věku i nadále jezdí zdarma. K prokázání nároku na jízdné zdarma si musí pořídit pouze personifikovanou kartu Opuscard za 140 korun, která platí pět let. (Elektronická karta, kterou si může cestující zakoupit v Městském centru opuscard v Tržní ulici, je nezbytná i pro pořízení integrovaného celoročního jízdného.)

„Předběžně se odhaduje, že novinky sice zvýší ztrátu v tržbách městských autobusů, což pro městský rozpočet bude znamenat zvýšení dotace pro dopravce ze schválených 35 milionů korun na 38 milionů, ale časem by zavedené výhody měly do autobusů přivést i nové cestující. Jak se novinka osvědčí, bude proto město i dopravce průběžně vyhodnocovat,“ zdůraznila místostarostka Alena Šafránková.

Městskou dopravu zajišťuje v České Lípě BusLine, jeho autobusy přepraví denně na šestnácti linkách v průměru 6500 cestujících. Autobusy ročně najezdí 1, 2 mil. kilometrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…