Česká Lípa: Podoba nové hlavní pobočky knihovny vzejde z architektonické soutěže

16.06.2022 16:43 | Tisková zpráva

Architektonickou soutěž o návrh budoucí podoby nové hlavní pobočky Městské knihovny Česká Lípa chce uspořádat českolipská radnice. Poté co budou vybráni vítězové této soutěže, bude s nimi probíhat jednací řízení.

Česká Lípa: Podoba nové hlavní pobočky knihovny vzejde z architektonické soutěže
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Cílem jednacího řízení bude uzavření smlouvy o dílo na zpracování projektové dokumentace k nové knihovně. Stejný postup město Česká Lípa zvolilo i u rekonstrukce Škroupova náměstí. Nyní bude město hledat firmu, která mu pomůže architektonickou soutěž zorganizovat.

Výsledkem architektonické soutěže by měla být zpracovaná kompletní projektová dokumentace nové hlavní pobočky knihovny, která bude stát v proluce Jeřábkova náměstí v centru města. Pro novou budovu knihovny by měly být kromě proluky Jeřábkova náměstí využité také objekty čp. 158 a 159, které na Jeřábkově náměstí zbyly po částečné demolici hostince, který v těchto místech dříve stával. Součástí návrhu by kromě nové budovy knihovny měl být i návrh nové podoby Jeřábkova náměstí, tedy i prostoru mezi budoucí knihovnou a bazilikou Všech svatých. Díky stavbě nové knihovny by tak měl být kultivován celý, nyní nezastavěný, plně nevyužívaný a neutěšený prostor v samém srdci města.

Záměr vybudovat novou hlavní pobočku českolipské knihovny právě v proluce Jeřábkova náměstí schválili zastupitelé na svém jednání letos v únoru. „Současná budova na náměstí T. G. Masaryka je ve špatném technickém stavu, navíc dispozičně není možné zde vybudovat bezbariérový přístup a vytvořit zde otevřený, vzdušný prostor určený nejen ke vzdělávání, ale také k setkávání či pořádání drobných kulturních akcí. Moderní knihovna v 21. století by ale toto umožňovat měla, proto jsme se rozhodli vybudovat úplně nový objekt, který se stane přirozeným centrem vzdělanosti, společenského života a místem pro neformální setkávání čtenářů všech generací v České Lípě. Moc si přeji, aby se při soutěži nic nezadrhlo a vše běželo co nejrychleji. Občané České Lípy čekají na důstojnou hlavní budovu knihovny již dlouho a zaslouží si tedy ji konečně mít,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová.

Anketa

Máte důvěru ve Víta Rakušana? (Ptáme se od 16.6.2022)

1%
98%
hlasovalo: 32394 lidí

Prostor proluky mezi Tržní ulicí a Jeřábkovým náměstím se ve hře o umístění nové hlavní budovy knihovny objevil již v minulém volebním období a je pro výstavbu knihovny vhodný. Město si před několika lety v rámci ideové architektonické soutěže ověřilo, že se sem nová budova knihovny vejde a bude splňovat veškeré požadavky na moderní provoz. Navíc proluka je v dosahu MHD i kapacitního parkoviště u KD Crystal a společně s muzeem, zrekonstruovaným Škroupovým náměstím, středními a základními školami v okolí bude tvořit harmonický celek. Na stavbu knihovny chce město požádat o dotaci, významnou finanční částku může získat z dotačního programu IROP pro období 2021 – 2027.

„Na stavbu nové hlavní budovy českolipské knihovny čekají především její věrní čtenáři, kteří organizaci navštěvují nejen kvůli půjčování knih, ale účastní se také mnoha zajímavých přednášek a dalších drobných kulturních akcí, které knihovna pořádá. Aktivita knihovny v tomto směru je mimořádná a zaslouží si pro tyto aktivity mít odpovídající zázemí, jako se podařilo vybudovat v nově opravených pobočkách na Špičáku a Ladech,“ doplnil českolipský radní Michal Prokop.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…