Česká Lípa: Projekt Tvoříme město vstoupil do realizační fáze

08.04.2019 13:54

Dvacítku projektů nejrůznějšího druhu si v loňském roce odhlasovali občané České Lípy v rámci nultého ročníku projektu participativního rozpočtu s názvem Tvoříme město. V letošním roce je pak úkolem města, aby všechny tyto projekty s celkovými náklady 4,6 milionu korun postavilo. První projekty by měly být realizovány na jaře.

Česká Lípa: Projekt Tvoříme město vstoupil do realizační fáze
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

„V rámci nultého ročníku projektu Tvoříme město nyní probíhají schůzky autorů vítězných návrhů s pracovníky městského úřadu. Chceme se s nimi ještě poradit a konkretizovat zadávací podmínky sloužící k výběru dodavatelů, kteří návrhy v letošním roce zrealizují,“ uvedl českolipský místostarosta Martin Brož, pod jehož gesci investic spadá realizace zhruba poloviny ze všech vítězných projektů.

Nejvíce hlasů mezi veřejností získaly projekty na výstavbu venkovních tělocvičen. K dalším velmi úspěšným projektům patřily projekty na zpřístupnění veřejné wi-fi na náměstí T.G.M., na obnovu historické cesty ke kostele Mistra Jana Husa v Městském parku, na rozmístění stojanů na kola nebo osvětlení v Hrnčířské ulici. Mezi vítěznými projekty byly i záměry na vybudování dětských hřišť nebo trampolíny v Městském parku.

„V projektu chceme určitě do budoucna pokračovat. Nejen, že se jedná o dobrý nástroj k přímému zapojení občanů do dění ve městě, ale jde také o určitou informaci pro veřejnost, že realizace i drobných věcí zabere mnoho času a práce. Nyní chceme tento nultý ročník dovést až do konce, shromáždit informace, připomínky a poznatky z celého průběhu projektu. Na jejich základě pak dáme dohromady nová pravidla pro další ročník, který vyhlásíme v roce 2020. Vítězné návrhy z tohoto ročníku se pak budou realizovat v roce 2021. Konkrétní změny v pravidlech i výši částky, která bude pro participativní rozpočet k dispozici, se občané včas dozví,“ upřesnila starostka České Lípy Jitka Volfová.

Autorem hned dvou vítězných návrhů, které se budou v letošním roce realizovat, je i místostarosta města Jaroslav Turnhöfer: „Jsem rád, že jsem si celý proces prošel jako autor návrhu a nyní mohu projekt posoudit i z pozice člena vedení města. Věřím, že i díky této výhodě se nám společně podaří sestavit nová pravidla, která projekt zase posunou o kus dál.“

V rámci nultého ročníku projektu Tvoříme město se sešlo více než 40 návrhů. Podmínkou bylo, aby se náklady na realizaci jednotlivého projektu vešly do 500 tis. Kč a aby město bylo schopné návrh v roce 2019 realizovat. Na realizaci všech návrhů město vyčlenilo 5 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…