Česká Lípa: Socha žehnajícího Krista se stane kulturní památkou

18.10.2019 12:45

Sloup se sochou žehnajícího Krista, který stojí v Moskevské ulici naproti budově bývalého pivovaru a patří do majetku města, bude prohlášen kulturní památkou. S návrhem, který podal Národní památkový ústav Liberec, souhlasili českolipští radní na svém zasedání v úterý 15. října. Sloup se sochou, který stojí už za hranicí městské památkové zóny Česká Lípa, plánuje město opravit.

Česká Lípa: Socha žehnajícího Krista se stane kulturní památkou
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

„Sloup stojí mimo městskou památkovou zónu v bezprostřední blízkosti silnice a frekventovaného kruhové objezdu. Prohlášení kulturní památkou by jej mělo ochránit před případným nešetrným zacházením v budoucnu. Sloup se také chystáme opravit, měl by být celkově vyčištěn a poškozené části by měly být citlivě zrestaurovány. Navíc díky zařazení mezi kulturní památky budeme moci požádat o dotaci na opravu,“ uvedl místostarosta České Lípy Martin Brož.

Sloup se sochou žehnajícího Krista představuje kvalitní ukázku umělecko-řemeslné práce z poloviny 19. století. Byl postaven v letech 1839 – 1840 na místě staršího a již zcela poškozeného sloupu sv. Jana Křtitele. Slavnostně vysvěcen byl 28. září 1840. V minulosti se sloup několikrát stěhoval. V roce 1975 byl sloup přesunut do českolipských klášterních zahrad. Když se začal stavět kulturní dům Crystal, byl sloup z klášterních zahrad odstraněn a uložen ve vlastivědném muzeu. Na své původní místo se sloup vrátil až v roce 1997. O dva roky později byl sloup opraven, od té doby se žádné další opravy sloup nedočkal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…