Česká Lípa: Starostky a starostové obcí se sešli ke společnému jednání

09.06.2018 8:36

Novinky ve vydávání občanských průkazů, novela stavebního zákona, veřejnoprávní smlouvy, rozvoj turismu a potřeby rodičů dětí s poruchou autistického spektra, to byla hlavní témata setkání obcí Českolipska, které uspořádalo město Česká Lípa.

Česká Lípa: Starostky a starostové obcí se sešli ke společnému jednání
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Na tradiční setkání představitelů měst a obcí ORP Česká Lípa a ORP Nový Bor dorazilo 22 zástupců obcí, kteří kromě témat prodiskutovali i body, které obce trápí.

Takže se mluvilo o vyřešení problému s toulavými psy na území města Česká Lípa, o přestupkovém řízení, o obchvatu České Lípy, ale třeba i o distribuci tisku do obcí atd.

Starostky a starostové byli seznámeni se změnami ve vydávání občanských průkazů a pasů, které přichází v platnost od 1. 7. 2018. Nově mohou občané získat tyto osobní doklady ve lhůtě 5 dnů a do 24 hodin, zažádat mohou na obci s rozšířenou působností, avšak vyzvednout si doklad musí na ministerstvu vnitra.

Novela stavebního zákona

Rovněž se probírala novela stavebního zákona, která nově pojednává o zrychleném procesu změn k územnímu plánování, ale i o kolaudaci rodinných domů, která se již automaticky neprovádí, protože stačí čestné prohlášení stavebníka, že stavba je dokončena v souladu se stavební dokumentací.

„Ve veřejnosti koluje zavádějící názor, že se již vůbec nekolauduje, ale není to až tak pravda. Pokud stavební úřad pojme podezření, že stavba neodpovídá dokumentaci, stavební úřad kolaudaci provede,“ uvedla Ing. Jaroslava Petrboková, vedoucí stavebního úřadu v České Lípě.

Starostka Romana Žatecká pak hovořila o postupném řešení problémů rodičů a dětí s poruchou autistického spektra, kterým se už delší čas věnuje a Česká Lípa se stává spádovou oblastí pro řadu těchto dětí téměř z celého kraje. Město vynakládá nemalé prostředky na jejich speciální vzdělávací potřeby (dotační programy, předškolní péče, školní vzdělávání). „Od 1. září otvíráme, po dohodě s Libereckým krajem, v České Lípě pobočku speciálního pedagogického centra,“ sdělila Romana Žatecká. Vložil: Mgr. Václav Šámal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…