Česká Lípa: Výstava v českolipském muzeu mapuje hmyzí říši na severu Čech

11.09.2019 9:16

Zájemce o tvory z říše hmyzu zaujme nová výstava ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě. Ve čtvrtek 12. září v ambitu začíná expozice připravená ve spolupráci s Entomologickým klubem při Labských pískovcích, jenž je pobočkou České společnosti entomologické. Výstava nese všeříkající název Severočeská entomologie — současnost.

Česká Lípa: Výstava v českolipském muzeu mapuje hmyzí říši na severu Čech
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

„Vlastivědné muzeum v České Lípě má významné zoologické sbírky a mezi nimi i sbírky entomologické. Hmyz vnímáme jako samozřejmou součást přírody, ale málo si uvědomujeme jeho význam pro život nás, lidí. Výstava přispěje k pochopení potřeby chránit hmyz a vůbec přírodu jako takovou,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na výstavě se představují nejvýznamnější sbírky Vlastivědného muzea a galerie, k vidění jsou též příklady regionální výzkumné a dokumentační entomologické činnosti jeho přírodovědného oddělení. Koho tématika osloví a rád by se dozvěděl víc, může nahlédnout do publikací v knihovně Vlastivědného muzea či oslovit pracovníky přírodovědného oddělení.

Expozice přiblíží taktéž zahraniční i tuzemské výzkumné projekty. „V současnosti se v přírodě odehrává velké množství změn, jež vedou ke katastrofickému úbytku hmyzu. Jelikož ten tvoří nejvýznamnější základnu potravních řetězců i dalších přírodních interakcí, problematika se dotýká nás všech. Návštěvou podpoříte činnost našeho přírodovědného oddělení a zjistíte, proč je nutné vytvářet sbírky: abychom zdokumentovali aktuální stav hmyzu. Také se dozvíte, jak vlastně ti nejmenší tvorové vypadají,“ řekl Lukáš Blažej z pracoviště zoologie bezobratlých při přírodovědném oddělení Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…