Česká Lípa: Zastupitelé schválili dotační programy na letošní rok

01.03.2019 9:15

Celkem deset dotačních programů pro letošní rok schválili českolipští zastupitelé. V rámci nich město rozdělí celkem 29,4 milionů korun. Žadatelé budou moci podávat žádosti v termínu od 4. do 18. dubna, kromě dotačních programů v oblasti sociální, v oblasti podpory registrovaných sociálních služeb a v oblasti podpory zdravotních služeb, kde se žádosti začnou přijímat již od 3. dubna.

Česká Lípa: Zastupitelé schválili dotační programy na letošní rok
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Příspěvky by měli zastupitelé schvalovat na svém zasedání 29. května, peníze by tak úspěšným žadatelům měly přijít na účet v průběhu června letošního roku. Kromě schválených dotačních programů si lidé mohou žádat o peníze z Fondu rady města, kde je letos připraveno 1,97 milionu korun (200 tisíc Kč bylo přidáno v rámci letošního rozpočtu, zbylá suma je zbytek z minulého období), z Fondu zastupitelstva města, kde je stejně jako v loňském roce 2,2 mil. Kč a z Fondu na podporu investic a drobného podnikání, kde jsou připravené 4 miliony korun.

Většina dotačních programů byla schválena ve stejné formě, jako v loňském roce. Oproti loňsku však město nevyhlásilo dotační program na podporu talentů.

Dotační program v oblasti sportu
V rámci dotačního programu v oblasti sportu bude letos vyplaceno celkem 13 milionů korun, což je o 2,5 mil. Kč více než v loňském roce. Peníze se budou rozdělovat v celkem 5 kategoriích, nejvíce peněz (8,5mil. Kč) je tradičně připraveno pro podporu mládežnických klubů. Do dotačního programu přibyla po zkušenostech z minulých let nová kategorie na podporu výrazné reprezentace sportovních kolektivů dospělých, na kterou je připraveno 2,5 mil. Kč. Kromě těchto kategorií se počítá s podporou sportovních akcí a dospělých jednotlivců. Byla zrušena kategorie na podporu hendikepovaných sportovců, kde v minulosti žádalo o podporu jen velmi málo žadatelů.

Dotační program v oblasti školství a vzdělávání
Na podporu školství letos město vyčlenilo sumu 400 000 Kč, stejně jako v loňském roce. V rámci programu chce město podporovat především rozvoj vzdělávacích a volnočasových aktivit pro děti a mládež (300 tis. Kč), na vzdělávání dospělých je vyhrazena částka 100 tis. Kč.

Dotační program v oblasti prevence kriminality
Celkem 250 tis. Kč je letos připraveno v dotačním programu v oblasti prevence kriminality, tedy stejná částka jako v loňském roce. V rámci tohoto programu budou podporovány především projekty a činnosti, které se celoročně snaží o prevenci kriminálně rizikových nebo sociálně patologických jevů. Žadatelé z tohoto programu mohou získat maximálně 70 tis. Kč.

Dotační program v oblasti sociální
O šest set tisíc korun více než v roce 2018 je v letošním roce připraveno v dotačním programu v sociální oblasti, tedy celkem 1,6 mil. Kč. V rámci programu chce město podporovat aktivity, které vedou k zamezení nebo snížení sociálního vyloučení cílových skupin, kterými jsou senioři, rodiny s dětmi nebo hendikepovaní občané. Podporovat se budou také sociálně-zdravotní programy nebo projekty zaměřené na dobrovolnictví.

Dotační program na podporu registrovaných sociálních služeb
V tomto programu je připraveno celkem 8 milionů korun, tedy o 2 miliony korun méně než v roce 2018. V rámci tohoto programu se město chce podílet na částečné úhradě nákladů, které souvisejí s činnostmi registrovaných poskytovatelů sociálních služeb v České Lípě. Zájmem města je udržet stávající síť sociálních služeb a naplnění cílů schváleného Komunitního plánu.

Dotační program na podporu zdravotních služeb
Tento dotační program si klade za cíl zvýšit dostupnost zdravotní péče v České Lípě a veřejně podporovat zřízení nových lékařských praxí na území města. Zde dlouhodobě chybí především stomatologové, do budoucna by mohli chybět také praktiční lékaři pro děti i dospělé a specialisté na revmatologii a oční lékařství. Právě tito lékaři si mohou z tohoto dotačního programu požádat o finanční pomoc spojenou s nezbytnými náklady na zřízení nové praxe nebo převzetí staré praxe po lékaři, který odchází do důchodu. V programu jsou připraveny 3 miliony korun, žadatelé mohou získat až 500 tis. Kč.

Dotační program v oblasti životního prostředí
Maximálně 20 tisíc korun mohou získat žadatelé z dotačního programu v oblasti životního prostředí, ve kterém je letos připraveno 200 tisíc korun (o 150 tisíc korun méně než v roce 2018). V rámci tohoto programu jsou navíc nově zrušeny všechny podprogramy, dotační program si obecně klade za cíl zapojit širokou veřejnost do péče o životní prostředí.

Dotační program v oblasti památkové péče
Jeden milion korun, stejná suma jako v loňském roce, bude letos rozdělena v rámci dotačního programu v oblasti památkové péče. V rámci něj si mohou žadatelé požádat o finanční prostředky na částečnou úhradu nákladů na opravy oken, střech a fasád domů, které jsou v městské památkové zóně města Česká Lípa. Kromě peněz na tyto opravy mohou lidé žádat i finanční prostředky na výrobu vývěsních štítů provozovny nebo stavebně historický průzkum památkově hodnotných nemovitostí.

Dotační program v oblasti cestovního ruchu
Podporovat činnosti, které si kladou za cíl zvýšit atraktivitu České Lípy pro domácí i zahraniční turisty a motivovat je, aby zde strávili více než jeden den, chce město v rámci dotačního programu v oblasti cestovního ruchu. V něm je letos připraveno 200 tisíc korun, o 100 tisíc korun více než v loňském roce.

Dotační program v oblasti kultury
Stejnou částkou jako v loňském roce, tj. 1,75 mil Kč, chce v letošním roce město podporovat kulturní aktivity v České Lípě. Nejvíce finančních prostředků (1,25 mil. Kč) chce město včlenit na podporu celoroční činnosti kulturních spolků, půl milionu korun je pak vyhrazeno pro podporu konkrétních kulturních akcí.

Veškeré podrobnosti o programech včetně vzorů žádostí a vyúčtování najdete ZDE. Aktuální znění programů se na stránce objeví v nejbližších dnech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

7:37 Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

ZŠ Okružní na Jižních Svazích se stále pyšní přívlastkem Partnerská škola Českého volejbalového svaz…