Česká Lípa: Zastupitelé schválili dotační programy na letošní rok

01.03.2019 9:15

Celkem deset dotačních programů pro letošní rok schválili českolipští zastupitelé. V rámci nich město rozdělí celkem 29,4 milionů korun. Žadatelé budou moci podávat žádosti v termínu od 4. do 18. dubna, kromě dotačních programů v oblasti sociální, v oblasti podpory registrovaných sociálních služeb a v oblasti podpory zdravotních služeb, kde se žádosti začnou přijímat již od 3. dubna.

Česká Lípa: Zastupitelé schválili dotační programy na letošní rok
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Příspěvky by měli zastupitelé schvalovat na svém zasedání 29. května, peníze by tak úspěšným žadatelům měly přijít na účet v průběhu června letošního roku. Kromě schválených dotačních programů si lidé mohou žádat o peníze z Fondu rady města, kde je letos připraveno 1,97 milionu korun (200 tisíc Kč bylo přidáno v rámci letošního rozpočtu, zbylá suma je zbytek z minulého období), z Fondu zastupitelstva města, kde je stejně jako v loňském roce 2,2 mil. Kč a z Fondu na podporu investic a drobného podnikání, kde jsou připravené 4 miliony korun.

Většina dotačních programů byla schválena ve stejné formě, jako v loňském roce. Oproti loňsku však město nevyhlásilo dotační program na podporu talentů.

Dotační program v oblasti sportu
V rámci dotačního programu v oblasti sportu bude letos vyplaceno celkem 13 milionů korun, což je o 2,5 mil. Kč více než v loňském roce. Peníze se budou rozdělovat v celkem 5 kategoriích, nejvíce peněz (8,5mil. Kč) je tradičně připraveno pro podporu mládežnických klubů. Do dotačního programu přibyla po zkušenostech z minulých let nová kategorie na podporu výrazné reprezentace sportovních kolektivů dospělých, na kterou je připraveno 2,5 mil. Kč. Kromě těchto kategorií se počítá s podporou sportovních akcí a dospělých jednotlivců. Byla zrušena kategorie na podporu hendikepovaných sportovců, kde v minulosti žádalo o podporu jen velmi málo žadatelů.

Dotační program v oblasti školství a vzdělávání
Na podporu školství letos město vyčlenilo sumu 400 000 Kč, stejně jako v loňském roce. V rámci programu chce město podporovat především rozvoj vzdělávacích a volnočasových aktivit pro děti a mládež (300 tis. Kč), na vzdělávání dospělých je vyhrazena částka 100 tis. Kč.

Dotační program v oblasti prevence kriminality
Celkem 250 tis. Kč je letos připraveno v dotačním programu v oblasti prevence kriminality, tedy stejná částka jako v loňském roce. V rámci tohoto programu budou podporovány především projekty a činnosti, které se celoročně snaží o prevenci kriminálně rizikových nebo sociálně patologických jevů. Žadatelé z tohoto programu mohou získat maximálně 70 tis. Kč.

Dotační program v oblasti sociální
O šest set tisíc korun více než v roce 2018 je v letošním roce připraveno v dotačním programu v sociální oblasti, tedy celkem 1,6 mil. Kč. V rámci programu chce město podporovat aktivity, které vedou k zamezení nebo snížení sociálního vyloučení cílových skupin, kterými jsou senioři, rodiny s dětmi nebo hendikepovaní občané. Podporovat se budou také sociálně-zdravotní programy nebo projekty zaměřené na dobrovolnictví.

Dotační program na podporu registrovaných sociálních služeb
V tomto programu je připraveno celkem 8 milionů korun, tedy o 2 miliony korun méně než v roce 2018. V rámci tohoto programu se město chce podílet na částečné úhradě nákladů, které souvisejí s činnostmi registrovaných poskytovatelů sociálních služeb v České Lípě. Zájmem města je udržet stávající síť sociálních služeb a naplnění cílů schváleného Komunitního plánu.

Dotační program na podporu zdravotních služeb
Tento dotační program si klade za cíl zvýšit dostupnost zdravotní péče v České Lípě a veřejně podporovat zřízení nových lékařských praxí na území města. Zde dlouhodobě chybí především stomatologové, do budoucna by mohli chybět také praktiční lékaři pro děti i dospělé a specialisté na revmatologii a oční lékařství. Právě tito lékaři si mohou z tohoto dotačního programu požádat o finanční pomoc spojenou s nezbytnými náklady na zřízení nové praxe nebo převzetí staré praxe po lékaři, který odchází do důchodu. V programu jsou připraveny 3 miliony korun, žadatelé mohou získat až 500 tis. Kč.

Dotační program v oblasti životního prostředí
Maximálně 20 tisíc korun mohou získat žadatelé z dotačního programu v oblasti životního prostředí, ve kterém je letos připraveno 200 tisíc korun (o 150 tisíc korun méně než v roce 2018). V rámci tohoto programu jsou navíc nově zrušeny všechny podprogramy, dotační program si obecně klade za cíl zapojit širokou veřejnost do péče o životní prostředí.

Dotační program v oblasti památkové péče
Jeden milion korun, stejná suma jako v loňském roce, bude letos rozdělena v rámci dotačního programu v oblasti památkové péče. V rámci něj si mohou žadatelé požádat o finanční prostředky na částečnou úhradu nákladů na opravy oken, střech a fasád domů, které jsou v městské památkové zóně města Česká Lípa. Kromě peněz na tyto opravy mohou lidé žádat i finanční prostředky na výrobu vývěsních štítů provozovny nebo stavebně historický průzkum památkově hodnotných nemovitostí.

Dotační program v oblasti cestovního ruchu
Podporovat činnosti, které si kladou za cíl zvýšit atraktivitu České Lípy pro domácí i zahraniční turisty a motivovat je, aby zde strávili více než jeden den, chce město v rámci dotačního programu v oblasti cestovního ruchu. V něm je letos připraveno 200 tisíc korun, o 100 tisíc korun více než v loňském roce.

Dotační program v oblasti kultury
Stejnou částkou jako v loňském roce, tj. 1,75 mil Kč, chce v letošním roce město podporovat kulturní aktivity v České Lípě. Nejvíce finančních prostředků (1,25 mil. Kč) chce město včlenit na podporu celoroční činnosti kulturních spolků, půl milionu korun je pak vyhrazeno pro podporu konkrétních kulturních akcí.

Veškeré podrobnosti o programech včetně vzorů žádostí a vyúčtování najdete ZDE. Aktuální znění programů se na stránce objeví v nejbližších dnech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jičín: Město osloví Mendelovu univerzitu kvůli spolupráci na průzkumu lipové aleje

7:17 Jičín: Město osloví Mendelovu univerzitu kvůli spolupráci na průzkumu lipové aleje

Město Jičín osloví brněnskou Mendelovu zemědělskou univerzitu, konkrétně Lesnickou a dřevařskou faku…