Česká Lípa: Zastupitelé schválili finanční pomoc Ukrajině

23.03.2022 16:43 | Tisková zpráva

Situace na Ukrajině je již několikátý týden předmětem diskusí, hlavním obsahem zpráv a hlavní činností mnoha organizací. Toto téma se přirozeně nevyhnulo ani březnovému jednání českolipských zastupitelů.

Česká Lípa: Zastupitelé schválili finanční pomoc Ukrajině
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Zastupitelé schválili finanční pomoc Ukrajině a zároveň prostřednictvím memoranda odsoudili invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Rozpočet odboru Kancelář starosty města zastupitelé navýšili o dva miliony korun. Tyto prostředky jsou určené na pomoc válečným uprchlíkům z Ukrajiny, kteří jsou a budou ubytováni v České Lípě.

„Od vypuknutí války na Ukrajině se příliv uprchlíků na území České republiky nezastavil. Uprchlíci už jsou ve všech větších i menších městech napříč republikou, Českou Lípu nevyjímaje. Snažíme se o ně co nejlépe postarat a zajistit jim důstojné podmínky pro jejich pobyt. To však znamená neočekávané výdaje např. na energie nebo vybavení bytů či školních tříd, kde by se ukrajinské děti mohly učit. Peníze proto využijeme na tyto účely a na úhradu dalších výdajů, které mohou v této situaci přijít,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová a doplnila, že město bude myslet i na ostatní občany. „Chceme se zaměřit na bezpečnost všech a zároveň chceme monitorovat jejich situaci. Obrátit se na nás tedy mohou i naši občané, kterým se samozřejmě též budeme snažit pomoci.“

Zastupitelé zároveň na svém březnovém jednání schválili memorandum, v němž formálně odsuzují ruskou agresi na Ukrajinu a zavazují se k podpoře a pomoci občanům Ukrajiny prchajícím před válečným konfliktem a k pomoci partnerskému městu Užhorod. Ukrajinské město je partnerským městem České Lípy od roku 2000. Česká Lípa je s tamní radnicí ve spojení již od počátku války na Ukrajině. Do Užhorodu se již podařilo vypravit dva konvoje humanitární pomoci. První tři plně naložené dodávky vyjely na Ukrajinu již 2. března, další tři dodávky pak o zhruba týden později, 8. března. Do partnerského města Česká Lípa dodala především trvanlivé potraviny, ale také zdravotnický materiál, deky, spacáky a karimatky.

Anketa

Vážíte si Jaromíra Nohavici?

94%
3%
hlasovalo: 42035 lidí

„Za to, že se podařilo dostat humanitární pomoc na Ukrajinu, patří velký dík především všem, kteří zareagovali na naši bleskovou sbírku a během velmi krátké doby přinesli obrovské množství materiálu do našeho skladu v Havlíčkově ulici. Poděkování patří také našim řidičům z řad městských údržbářů, dobrovolných hasičů, městských strážníků a dobrovolníků, kteří se nám sami přihlásili, a také zaměstnancům města, kteří naše řidiče vybavili potřebnými dokumenty. Žádnou další konkrétní žádost o pomoc z partnerského města Užhorod nyní nemáme, teď se tedy zaměřujeme především na pomoc Ukrajincům, kteří již jsou u nás,“ doplnila Jitka Volfová.

V souvislosti s přílivem válečných uprchlíků z Ukrajiny pak navíc městský úřad rozhodl o odpuštění poplatku za pobyt a poplatku ze psů v České Lípě pro všechny uprchlíky, kteří utekli z Ukrajiny před válkou. Tyto poplatky uprchlíci nemusejí platit v termínu od 25. února do 30. září 2022. (rozhodnutí najdete ZDE a ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

16:31 Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

Malý knižní festival Záložka uspořádaný Knihovnou Karla Hynka Máchy v Litoměřicích má za sebou úspěš…