Česká Lípa: Zastupitelé schválili rozpočet města na letošní rok

26.01.2023 20:27 | Tisková zpráva

V duchu dokončování velkých investičních akcí z předešlých let a navýšení cen za energie a některé služby se ponese rok 2023. Tomuto trendu také odpovídá rozpočet města Česká Lípa na letošní rok, který zastupitelé schválili na svém jednání 25. ledna 2023.

Česká Lípa: Zastupitelé schválili rozpočet města na letošní rok
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Pro rok 2023 počítá město výdaji ve výši 1,322 miliardy korun, příjmy jsou nastaveny na stejnou částku. Kromě daňových příjmů, které jsou letos odhadnuté na částku 1,043 miliardy korun, zapojí město do příjmů také našetřené peníze z minulých let a peníze uložené v investičním fondu. Spolu s rozpočtem zastupitelé schválili také střednědobý výhled rozpočtu na roky 2024 – 2026.

Na investice chce město v letošním roce vynaložit částku 407 mil. Kč, což je jen o 11 mil. Kč méně než v loňském roce. Obrovský nárůst (o cca 211 mil. Kč) je však patrný v položce běžných výdajů, což je způsobeno nárůstem cen materiálů, pohonných hmot, služeb a energií. Zatímco v loňském roce činily běžné výdaje 704 mil. Kč, v letošním roce se vyšplhaly na částku 915 mil. Kč.

„Léta jsme se snažili provozní výdaje držet na uzdě, a naopak masivně investovat, což se dařilo. Letošní rok však nebylo možné tento trend v oblasti provozních výdajů udržet, a to především kvůli pětinásobně vyšší ceně energií, které se také promítly do cen služeb a materiálu. V loňském roce jsme také museli vysoutěžit dodavatele na údržbu zeleně a komunikací. Firmy se nám získat podařilo, nicméně poskytují nám služby za dvojnásobné ceny, které odráží všeobecné zdražení materiálů, pohonných hmot a energií. Všechny tyto faktory se promítly do částky určené na běžné výdaje. Nicméně obecně jsem ráda, že i za cenu vyšších nákladů udržíme všechny služby pro naše občany, provoz sportovišť, škol, příspěvkových organizací nebo MHD. To bylo při sestavování rozpočtu pro nás prioritou. Daří se nám však nezapomínat ani na investice. Kromě těch velkých chceme opět investovat i do školských budov, a to především do ZŠ a MŠ Jižní a ZŠ Sever. Tyto školy nejsou v dobrém stavu, a proto chceme s jejich opravami začít co nejrychleji to půjde,“ uvedla starostka města Česká Lípa Jitka Volfová.

Anketa

Kdo víc rozděluje společnost?

hlasovalo: 42148 lidí

V rozpočtu odboru rozvoje města a investic je v letošním roce počítáno s výdaji ve výši 407 mil. Kč. Největší investicí v letošním roce je bezesporu start stavby venkovního bazénu v přírodním areálu v Dubici (130 mil. Kč), která by měla být dokončena v roce 2024. Druhou velkou investicí, která by měla být hotová již letos, je rekonstrukce budovy bývalé České pojišťovny v ulici U Synagogy, ve které bude nová úřadovna městského úřadu. Pro tuto stavbu je v letošním rozpočtu vyhrazena částka 82 mil. Kč. Letos bude také dokončena rekonstrukce Jiráskova divadla, v rozpočtu pro letošní rok je na tuto stavbu připraveno 75 mil. Kč. Přesné datum otevření divadla zveřejní město v únoru. Dalšími významnými akcemi jsou dokončení výstavby nového azylového domu pro matky s dětmi v Dubické ulici (22 mil. Kč), pavilonu F v ZŠ Speicální Jižní (19,5 mil. Kč) a lávky z Kopečku na Svárov (8,5 mil. Kč).

Výdaje odboru správy majetku se oproti loňskému roku navýšily o cca 78 milionů Kč, město letos počítá s částkou na výdaje tohoto odboru ve výši 274 mil. Kč. Výrazné navýšení výdajů ale souvisí především s nárůstem cen energií a služeb. Údržba města by měla probíhat v podobném rozsahu jako v roce 2022. V řeči čísel: na opravy a údržbu komunikací má město v rozpočtu vyčleněno 25 mil. Kč, na letní a zimní čištění komunikací je připraveno 30 mil. Kč, svoz a likvidace odpadů bude město stát 58,8 mil. Kč, údržba zeleně pak vyjde na 37 milionů korun. Navýšení částky se nevyhnulo ani zajištění českolipské MHD. Zatímco v loňském roce byla na MHD vyčleněna částka 57 mil. Kč, v letošním roce už se jedná o částku 70mil. Kč.

Navýšení výdajů ale též souvisí s navýšením cen nafty a také oborové mzdy v dopravě.

Kompletní schválený rozpočet bude zveřejněn na webu města ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…