Česká Lípa chce po Libereckém kraji pomoc pro autisty

14.02.2018 16:03

Město chce pomoci rodičům dětí s poruchami autistického spektra, kterých přibývá a pro potřebná vyšetření musí jezdit až do Semil. Proto se starostka Romana Žatecká obrátila na zřizovatele, kterým je Liberecký kraj, s žádostí o znovuprověření možností kraje zřídit v jakékoli podobě toto pracoviště i na Českolipsku.

Česká Lípa chce po Libereckém kraji pomoc pro autisty
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

„Na provozu tohoto pracoviště se budeme klidně i podílet, stejně jako v případě Střediska výchovné péče, které jsme společně s Libereckým krajem otevřeli před dvěma roky. O potřebě místní pobočky speciálního pedagogického centra si Česká Lípa a Liberecký kraj vyměňují argumenty už mnoho let bez výsledku, je ale čas pochopit, že čekat třeba rok nebo dva na vyšetření v Semilech je pro rodiče opravdu deprimující,“ říká starostka Romana Žatecká.

Oblast Českolipska zahrnuje okolo 160 dětí a žáků se souběžným postižením s více vadami a s autismem a jejich počet se každým rokem zvyšuje. Česká Lípa je jediným městem v kraji, které díky Speciální škole Jižní zvládne výuku těchto dětí, proto je žádoucí, aby zde Speciálně pedagogické centrum vzniklo.

„Město je zřizovatelem zmíněné školy, investuje do jejího rozvoje a už loni několikanásobně zvýšilo podporu potřebných sociálních služeb pro děti s poruchou autistického spektra a jejich rodiče. Přispíváme v odůvodněných případech i na pomůcky, spolupracujeme na definici potřeb této skupiny se sdružením rodičů Líp a spolu. To nejdůležitější, vzhledem k aktuální situaci a k rostoucím počtům autistických dětí, je mít na Českolipsku centrum, kde se stanoví správná diagnóza a na základě té se dítě zařadí do odpovídající školy či třídy. Věřím, že Liberecký kraj bude chápavý partner a domluvíme se alespoň na nějaké částečné variantě,“ uvedla starostka Romana Žatecká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

13:37 Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

Jednou z letošních investic do školských zařízení v Aši budou stavební úpravy hygienických zařízení …