Česká Lípa kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině přejmenuje Moskevskou a Ruskou ulici

21.03.2022 18:58 | Tisková zpráva

Křížová a Vilová. To jsou nové názvy dvou ulic v České Lípě Moskevské a Ruské, které v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu mohou nyní v lidech vzbuzovat negativní emoce.

Česká Lípa kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině přejmenuje Moskevskou a Ruskou ulici
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

O změně názvů rozhodli českolipští zastupitelé na svém březnovém jednání. Změna je platná okamžitě, obyvatele a podnikatele z těchto dvou ulic tak nyní čeká kolečko vyměňování dokladů a změn adres na smlouvách. Město jim však v této souvislosti vyjde maximálně vstříc.

Moskevská ulice je název, který se pro tuto ulici v centru města používá od roku 1946. Jako jedné z mála jí tento název vydržel i po roce 1990, kdy docházelo k masivnímu přejmenování ulic odkazujících na předchozí režim. Historicky se ale tato ulice jmenovala Křížová, a to kvůli Křížové bráně do města, která dříve stála v křižovatce s Jiráskovou ulici, a kostelu Povýšení svatého Kříže, který zde najdeme i dnes. Nyní se ulici díky rozhodnutí zastupitelů její historický název vrátil. Moskevská se na Křížovou ulici změní v délce od křižovatky s ulicí Jindřicha z Lipé ke kruhovému objezdu pod nemocnicí, druhá část Moskevské ulice od kruhového objezdu pod nemocnicí směrem do Staré Lípy se rovnou spojí s ulicí Libereckou.

Nový název Ruské ulice na Holém vrchu je odvozen od typu zástavby v tomto místě. Po roce 1900 zde vznikla čtvrť vilových domů, proto bude mít Ruská ulice nově název Vilová. Původně ulice nesla název Bartlova, a to po dřívějším starostovi města, název Ruská se pak pro ulici používal od roku 1945. Nový název ponese ulice v celé své délce, tj. od křižovatky s Nawkovou ulicí po křižovatku s ulicí Jižní.

„Ruská agrese vůči Ukrajině je odsouzeníhodný čin, je to největší válečný konflikt v Evropě za poslední roky, který se velmi citlivě dotýká civilních obyvatel a je velmi silně vnímán i v České republice. Válka na Ukrajině vnesla nejistotu do životů nás všech a zatím nikdo z nás neumí odhadnout, jaké následky pro nás všechny bude tato válka mít v budoucnu. Je to konkrétní rozhodnutí konkrétního člověka a je nutné se k němu jasně vyjádřit. Věřím, že přejmenování ulic Moskevská a Ruská je důležitý, symbolický krok, který vyjadřuje naši solidaritu s Ukrajinou, ukrajinskými občany a náš postoj v této složité době. Ulicím vracíme takové názvy, které jsou historické a neutrální a nebudou v budoucnu vzbuzovat žádné negativní postoje,“ vysvětlila starostka České Lípy Jitka Volfová a doplnila, že návrh vzešel z diskuse koaličních zastupitelů, z podnětů občanů a rozhodně není namířen proti Rusům jako takovým.

Bod byl předložen na stůl a nebyl zařazen na původní zveřejněný program březnového jednání zastupitelů. „Chápeme, že obyvatele přejmenovaných ulic i podnikatele, kteří zde sídlí nebo mají pobočku, přivádí tato změna do nepříjemné situace, protože je čeká vyřizování nových dokladů a změna adresy na všech smlouvách. Proto jsme s předložením tohoto bodu váhali. Ale válka na Ukrajině se vyvíjí každou hodinou, ruští vojáci ostřelují civilní cíle, jako je například divadlo v Mariupolu a další. Tyto útoky na civilní cíle tak byly poslední kapkou, a proto jsme se nakonec rozhodli materiál předložit.  Obyvatelům, kterých se změna dotkne, pak chceme v rámci úřadu vyjít maximálně vstříc, abychom jim proces výměny dokladů co nejvíce usnadnili,“ uvedla ještě Jitka Volfová.

Změna se dotkne zhruba 160 občanů, dále několika desítek právnických osob a živnostníků, dvou škol a také zastávek MHD „Moskevská“. Jim název zůstane až do poloviny prosince, než dojde ke změně jízdních řádů. Do té doby bude rozhodnuto, jak se zastávky budou nově jmenovat.

Městský úřad Česká Lípa pošle všem dotčeným osobám a firmám dopis, ve kterém je informuje o nastalé změně. V dopise budou mít lidé též konkrétní informaci, kde všude je třeba adresu vyměnit a jak to udělat. Na výměnu občanského průkazu budou mít lidé lhůtu tří měsíců, úřad pro ně navíc vyčlení extra hodiny, aby nemuseli čekat fronty. Podrobný návod, jak postupovat, bude zveřejněn také na webu města. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Inline areál má nové ekologické vybavení

7:37 Opava: Inline areál má nové ekologické vybavení

Inline areál v sousedství víceúčelové sportovní haly v Žižkově ulici se probouzí do druhé sezony své…