Česká Lípa si připomněla Den památky obětí komunistického režimu

27.06.2018 8:38

Den památky obětí komunistického režimu si u pomníku Milady Horákové a gen. Heliodora Píky připomněli Českolipané. Zaznělo zde, že jsou události v našich dějinách, na které by se rozhodně zapomínat nemělo.

Česká Lípa si připomněla Den památky obětí komunistického režimu
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

„Přesto se tak děje,“ říká Mgr. Zdeněk Pokorný s tím, že politici zcela rezignovali na hodnoty, jakými jsou morálka, čest či kulturní vzdělanost národa.

„Je to i o vzdělávání mládeže, v jakých souvislostech se učí historie a dějepis na školách,“ poznamenal českolipský historik Ladislav Smejkal.

JUDr. Milada Horáková a gen. Heliodor Píka byly v zinscenovaných procesech komunistickým režimem odsouzeni k trestu smrti. Lidé zapomínají.

„Na mnoha místech teď slyšíme, že právě nyní žijeme v časech největšího blahobytu ve svých dějinách. Výkon hospodářství roste, tím rostou i příjmy většiny obyvatelstva. To nás všechny moc těší. Jenomže právě doba, kdy stoupá naše životní úroveň, se stává opět časem zapomínání na minulost. Hmotná nabídka nás nutí žít jen pro tuto chvíli a zdá se, že historickou paměť ke svému spokojenému žití nepotřebujeme. Zapomínáme, že paměť je naše základní identifikace. Každý příslušník národa by měl mít v sobě jasné vědomí, odkud pochází, čím jsme si jako národ prošli, jaké hodnoty zastáváme, a o které musíme denně bojovat. Osud Milady Horákové nebo generála Píky patří k ústřednímu bodu české historické paměti,“ uvedla starostka Romana Žatecká u pomníku Milady Horákové.

„Proto musíme myslet na dnešek i zítřek nejenom formou ukazatelů blahobytu, ale také vědomím, že lidská práva nejsou pouhou deklarací sepsanou na papíře s razítkem, ale opravdovou kvalitou našich vzájemných vztahů. Takové je i poselství těch, jejichž jména si tu dnes připomínáme,“ dodala Romana Žatecká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…