Česká Třebová: V památkové zóně je nejbolavějším místem kostel sv. Jakuba

20.04.2019 9:41

O stavu památkových objektů v Městské památkové zóně v České Třebové i o stavu krajského majetku v tomto městě jednal s vedením města 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje pro majetek, investice a kulturu Roman Línek. Při té příležitosti také pogratuloval chlapcům ze střední odborné školy VOŠ a SŠT, areál Skalka, kteří uspěli v celostátním kole soutěže České ručičky.

Česká Třebová: V památkové zóně je nejbolavějším místem kostel sv. Jakuba
Foto: rodinnevylety.cz
Popisek: Česká Třebová

„Zastupitelstvo tento týden schválilo programové dotace na kulturu, sport a cestovní ruch, které pomohou i v České Třebové. Městské muzeum například s přispěním našich dotací rekonstruuje krásnou sbírku asi 30 historických dámských čepců z Českotřebovska z přelomu 19. a 20. století. Na čelní stěně radnice pomůžeme s opravou pískovcového znaku města a dnes jsem přislíbil i naši pomoc při výspravách celkové fasády staré radnice,“ řekl Roman Línek a pokračoval: „Podobně jako ve všech dalších místech kraje, kde o to požádali, finančně přispějeme České Třebové také na opravu drobných křížků, které už po mnoho let provázejí naši krajinu.“

Česká Třebová má krásně opravenou Rotundu sv. Kateřiny, ale horší je to se stavem kostela sv. Jakuba přímo v městské památkové zóně. „Kostel je přirozených duchovním a kulturním centrem města, pořádá se tu i řada akcí pro veřejnost a potřebuje vyspravit zdi a obnovit fasádu. Město proto hledá možnosti, jak spojit síly a finance s biskupstvím, Ministerstvem kultury, krajem i soukromými dárci,“ informoval 1. místostarosta Dalibor Zelený. „Domluvili jsme se, že tuto finančně náročnou investici bychom měli společně směrovat do příštího roku,“ uvedl k tomuto tématu Línek.

Při pracovní návštěvě Střední technické školy se náměstek Línek setkal i se čtyřmi žáky, kteří náš kraj úspěšně reprezentovali na celostátním kole soutěže České ručičky. Víťa Beran dokonce získal v oboru elektro-slaboproud krásné první místo. Škola má velmi moderní vybavení pro pět maturitních a tři učňovské obory. Její chloubou jsou nové učebny pro informatiku a robotiku.

Počet dětí pro speciální školu pravděpodobně stoupne

Ve městě vlastní Pardubický kraj ještě historickou budovu gymnázia, které nyní postupně projde energeticky-úspornými opatřeními. Na přilehlém pozemku nyní vybudovalo příjemnou venkovní učebnu a relaxační zahradu. „S městem si vycházíme v majetkových záležitostech tradičně vstříc. Všechny budovy těchto škol jsou nyní v našem majetku, a pokud nějaký objekt už nepotřebujeme, nabízíme ho přednostně městu,“ sdělil Línek.

Tak je to i v případě zdejšího detašovaného pracoviště Speciální školy v Ústí nad Orlicí, které by se mělo rušit, a děti by měly dojíždět do školy do Ústí nad Orlicí. „Situace ale není tak jednoduchá, jak se zdá,“ konstatovala starostka Magdaléna Peterková. „Jednak nám počet dětí pro speciální školu v příštím roce pravděpodobně stoupne, a za druhé jsou to z velké části děti, které nemohou do Ústí nad Orlicí samy bez dozoru dospělých dojíždět. Pokud jim zde nezachováme školní zařízení, budeme se muset spolu s krajem snažit pomoci jim a jejich rodičům jiným způsobem.“

Nové investiční projekty v České Třebové teprve chystají, ale vedení radnice nechce zůstat stranou ani letošního krajského bienále Stavby roku v Pardubickém kraji, kam přihlašuje rekonstrukci mateřské školy U Koupaliště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…