České Budějovice: Cena lávky u zimního stadionu není přehnaná

26.01.2012 7:29

Konečnou podobu zadávacích podmínek pro rekonstrukci lávky u Budvar arény projednají radní 25. ledna. Tuto lávku, která je hojně využívaná, město uzavřelo v okamžiku, kdy statik konstatoval, že v případě jejího dalšího používání hrozí zřícení. Její rekonstrukce je však podle prvního náměstka primátora Miroslava Jocha (ČSSD) možná pouze v období od konce května do poloviny září.

České Budějovice: Cena lávky u zimního stadionu není přehnaná
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Lávka totiž slouží teplárně  k přemostění vedení horké páry zásobující teplem více než 30% odběratelů na levém břehu Vltavy, a proto je rekonstrukce možná pouze mimo topnou sezónu. Schválený městský rozpočet počítá s cenou lávky 35 miliónů korun, včetně DPH. „Abychom kvalifikovaně čelili kritice pro nadhodnocení zakázky a ušetřili veřejné prostředky, nechali jsme si zpracovat dva na sobě nezávislé oponentní posudky. Oba dva jasně deklarují, že projekt na lávku opravdu není nadhodnocený či předimenzovaný,“ konstatuje Miroslav Joch.

„Rozhodně v tomto případě není smysluplné cenu nového přemostění srovnávat s jinými stavbami. Lávka je poměrně dlouhá, kapacitně bude muset vyhovovat nejen chodcům, ale i cyklistům a zároveň slouží pro přemostění horké páry a vedení optických kabelů. Jen pro zajímavost, samotný překlad kabelů je odhadován na asi 700 tisíc korun,“ přibližuje předsedkyně finančního výboru Petra Šebestíková (TOP 09).

Samotná stavba nebude pouze v režii města a její skutečnou cenu určí až výběrové řízení. „Na stavbě se bude finančně podílet teplárna, která uhradí 20% ze skutečné ceny lávky a 100% technologického přemostění lávky pro převod horké páry. Ve hře byla i možnost, že by teplárna vedla parovod separátně, což by město nelimitovalo s vhodným obdobím pro rekonstrukci. To by ale pro teplárnu a v konečném důsledku i pro město znamenalo mnohem vyšší náklady. Dohodnutá společná investice se jeví jako optimální řešení pro obě strany. Samozřejmě se budeme ucházet o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury,“ shrnuje náměstek primátora Miroslav Joch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: c-budejovice.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…