České Budějovice: Ekologizace pomohla snížit hodnoty škodlivin

18.03.2022 14:51 | Tisková zpráva

Město už od roku 2009 provádí ve spolupráci se Zdravotním ústavem hodinová měření škodlivých imisí čtyřikrát ročně na křižovatkách ulic Pekárenská a Nádražní, Otakarova a Rudolfovská, na Pražské a Husově třídě.

České Budějovice: Ekologizace pomohla snížit hodnoty škodlivin
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Měření provádí speciálně upravený vůz HORIBA. Měří se oxidy siřičitý a uhelnatý, oxid dusíku, ozon, polétavý prach a organické látky – benzen, toluen a xylen. Současně jsou sledovány i meteorologické parametry.

Výsledky za listopad 2021 ukazují, že například průměrné hodinové koncentrace oxidu siřičitého nepřekročily stanovený hodinový imisní limit. Velice nízké byly i hodnoty oxidu dusnatého, který se ukázal jako nejvyšší u Střední zdravotnické školy, protože je tam vysoká intenzita dopravy a ze stejného důvodu také v čase od 6 do 7 hodin ráno na křižovatce Pekárenská a Nádražní. Nejvýše přípustné hmotnostní koncentrace znečišťující látky v ovzduší stanovuje Zákon o ochraně ovzduší.

Naměřené průměrné hodinové koncentrace oxidu uhelnatého na všech stanovištích se výrazně pohybují pod zákonným limitem.

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69687 lidí

„Obecně se dá říci, že už několik let se počet překročení imisního limitu pro prachové částice v našem městě snižuje. Z dat ČHMÚ vyplývá, že například před deseti lety byly v Českých Budějovicích tyto hodnoty během roku překročeny 23krát. Loni to bylo už pouze třikrát. Díky ekologickým opatřením v dopravě a ekologizaci provedenou v budějovické teplárně v roce 2015 hodnoty imisí ve městě klesají,“ řekl náměstek primátora Ivo Moravec.

Výsledky naměřených dat a imisní limity vyhlášené pro ochranu zdraví lidí zveřejňuje město na svých webových stránkách ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

7:37 Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

ZŠ Okružní na Jižních Svazích se stále pyšní přívlastkem Partnerská škola Českého volejbalového svaz…