České Budějovice: Jídelna v ZŠ Kubatova zabodovala v celostátní soutěži

30.06.2019 6:32

České školní jídelny jsou úspěšné a pro některé země se stávají vzorem. Jejich systém je unikátní především komplexností a dlouholetou tradicí, což byl důvod k realizaci projektu 100 let společného stravování.

České Budějovice: Jídelna v ZŠ Kubatova zabodovala v celostátní soutěži
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Ten mapuje počátky i vývoj jídelen a jeho součástí byla soutěž "100 let společně" pro základní a střední školy v České republice a jejich jídelny. Do soutěžního klání za zapojil také celý kolektiv školní jídelny ZŠ a MŠ Kubatova společně s třídní učitelkou 8.A. a devět žáků – dobrovolníků.

„Bez jídla se nikdo neobejde a dost možná si občas nostalgicky vzpomínáme na atmosféru v jídelnách ve školních letech. Kluci si většinou chodili jídlo přidávat, učitelky měly dozor a vlídné kuchařky v bílém oblečení zářily. Doba se sice posunula, ale na kvalitní jídlo si potrpíme pořád, proto mám radost, že se najdou nadšenci jako v Kubatovce a ještě tak solidně obstojí. Rád jim osobně poděkuji,“ říká náměstek primátora Viktor Vojtko.

Menu, fotografie i videa

Soutěžilo se celoročně a všichni poctivě plnili zadané úkoly. Jídelna sestavovala menu k danému tématu a žáci vše fotili a natáčeli videa z akcí. Součástí jednoho úkolu bylo i uspořádání večeře pro rodiče. Soutěž obnášela sestavování jídelníčků, besedu s profesionálním kuchařem i diskuzi v domově pro seniory o tom, co jedli naše babičky a dědové, dále tematickou výzdobu jídelen, organizování doprovodných akcí, což bylo například k tématu už jste někdy jedli, kdy si školáci vybrali batáty a avokádo a připravili prezentaci o jejich pěstování, sklízení a využití.

„Myslím, že si účastníci odnášejí mnoho nových poznání a také motivaci. A pokud se žák z Kubatovky někdy stane šéfkuchařem ve světově známé restauraci, potvrdí se má slova,“ s úsměvem dodává náměstek Viktor Vojtko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň staví velkokapacitní parkovací dům na Světovaru, pojme přes 400 aut

22:15 Plzeň staví velkokapacitní parkovací dům na Světovaru, pojme přes 400 aut

Plzeň zahájila stavbu velkokapacitního parkovací domu se zelenou střechou a stáním pro elektromobily…