České Budějovice: Město přijde o stovky milionů, investice chce zachovat

02.06.2020 10:51

České Budějovice se letos musí připravit na milionový propad financí ze sdílených daní.

České Budějovice: Město přijde o stovky milionů, investice chce zachovat
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

„Podle prognózy Ministerstva financí ČR z konce dubna 2020 jde o 267 milionů korun. Ve středu 27. května odsouhlasila Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR kompenzační příspěvek, takže nám aktuálně vzrůstá schodek o asi 85 milionů. Další trhliny v rozpočtu způsobí úbytek peněz za pokrytí nákladů na nákup ochranných pomůcek a dalších záležitostí ohledně pandemie koronaviru. Ztráty jsou i na straně hospodaření příspěvkových organizací napojených na městský rozpočet, například Jihočeského divadla, školských, sociálních a sportovních zařízení a Správy domů a dalších, které zatím činí 42 milionů korun,“ říká náměstek primátora Petr Holický.

V této neradostné situaci se ale dá hovořit i o jisté prozřetelnosti města, které v loňském roce vytvořilo Fond rezerv a rozvoje, kde je aktuálně 218 milionů korun a pomůže i přebytek hospodaření minulých let ve výši 150 milionů, který zatím nebyl do letošního rozpočtu zapojen. Podle ekonomického hodnocení si mohou České Budějovice případně dovolit i otevření nového úvěru ve výši 550 milionů.

„Dá se říct, že se nám dobré a odpovědné hospodaření v minulosti vyplatilo a nyní můžeme jen s malým omezením realizovat připravený investiční plán za 677 miliónů. Všechny letos plánované i započaté akce doběhnou, pokud nám to epidemiologická situace či jiné nepředvídatelné okolnosti dovolí. Mám na mysli například dokončení rekonstrukce celé Nerudovy ulice, investice do školských zařízení, dopravy i veřejných prostranství,“ dodává náměstek Petr Holický s tím, že město bude šetřit pouze tam, kde požadované výdaje nejsou nezbytně nutné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…