České Budějovice: Město realizuje projekt energetických úspor

01.09.2023 19:06 | Tisková zpráva

Projekt „Poskytování energetických služeb se zaručeným výsledkem pro vybrané objekty statutárního města České Budějovice" pod zkráceným názvem EPC se aktuálně realizuje v některých českobudějovických školách, školkách a sociálních zařízeních.

České Budějovice: Město realizuje projekt energetických úspor
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

„Jde o službu poskytovatele, která v sobě zahrnuje návrh úsporných opatření, přípravu, realizaci a zajištění financování. Všechno v podstatě vede k úsporám energie v rámci ročního provozu. Dojde tak ke snížení spotřeby elektrické energie, vody, nákladů na vytápění a přípravu teplé vody. Vedle toho ve vybraných školách a školkách je myšleno na kvalitu vzduchu v jednotlivých třídách instalací nových vzduchotechnických jednotek. V objektech se dále provádí modernizace svítidel, instalace fotovoltaických elektráren na střechách, modernizace vytápění včetně regulace a řídícího systému. Vybrané budovy se zateplují, provádí se i nová hydroizolace na některých střechách. Současně dojde k obnově solárních systémů pro ohřev teplé vody na domovech pro seniory,“ přibližuje náměstek primátorky Michal Šebek.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29578 lidí

Do EPC jsou konkrétně zařazeny ZŠ a ZUŠ Bezdrevská, ZŠ a MŠ E. Destinnové, ZŠ a MŠ Kubatova, ZŠ Máj I, ZŠ Máj II, MŠ J. Opletala, ZŠ O. Nedbala, DPS Hvízdal a CSS Staroměstská. Realizace úsporných opatření je rozložena do let 2023-2024. Ročně by se mělo jednat o úsporu na energetických nákladech cca 17 milionů korun, kdy investiční náklady jsou 372 milionů korun, z toho dotace ze strany SFŽP je 143 milionů korun.

„V současné době probíhají práce na téměř všech objektech. Komplexnost projektu a jeho šíře vyžaduje neustálý dohled, máme týdenní kontrolní dny na stavbách a jednou za 14 dní se schází vedení města a zhotovitel. Realizovaná opatření nejenom, že pomohou šetřit energie, ale také díky nim posuneme technickou vybavenost a úroveň jednotlivých objektů, což je neméně důležité,“ dodává náměstek Michal Šebek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Kulturní léto nabídne kvalitní program i letos

22:05 Prostějov: Kulturní léto nabídne kvalitní program i letos

Také letos se Prostějované a návštěvníci našeho města mohou těšit na bohatou škálu kulturních aktivi…