České Budějovice: Městská teplárna převede část majetku do dceřiné společnosti ZEVO Vráto

23.11.2021 18:35 | Tisková zpráva

Příprava nového energetického zdroje v Českých Budějovicích, vyrábějícího teplo a elektřinu z odpadů, pokračuje. Rada statutárního města schválila převod části majetku městské teplárny do její dceřiné společnosti ZEVO Vráto, a.s. Jde o nemovitosti, technologie a nehmotný majetek v areálu současné Výtopny Vráto.

České Budějovice: Městská teplárna převede část majetku do dceřiné společnosti ZEVO Vráto
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

„Jedná se tak fakticky o naplnění procesu odštěpení a přípravu dosluhujícího areálu pro výstavbu zařízení na energetické využití odpadu. Pro Budějčáky to znamená, že se vybuduje moderní energetický a ekologický zdroj ve vlastnictví města, který posílí jeho energetickou bezpečnost, sníží spalování uhlí a stane se součástí cirkulární ekonomiky kraje. Zvláště v čase energetické krize jde o strategickou investici,“ uvedl Jiří Svoboda, primátor Českých Budějovic.

Město je vlastníkem teplárny a jeho rada vykonává práva jediného akcionáře. Ten má podle loni změněných stanov také plnou kontrolu nad fungováním dceřiné společnosti. To umožňuje, aby od samého počátku byly všechny kroky transparentní a vedené v samostatném účetnictví.

Výstavba tohoto nového zdroje napojeného na soustavu zásobování teplem je součástí vloni jednomyslně přijaté Strategie pro zelené město. Ta počítá s ukončením spalování uhlí ještě před oficiálními evropskými termíny, rozšířením palivového mixu o čisté zdroje z biomasy, doplněné horkovodem z Jaderné elektrárny Temelín a právě výstavbou ZEVO. Tím se zvýší podíl obnovitelných zdrojů energie v systému dálkového vytápění a posílí se jeho stabilita při zachování dlouhodobě výhodné ceny. Napojeno je na něj na 1200 odběratelů a téměř 30 tisíc domácností.

„Stejně jako v energetice končí doba uhelná, tak i v odpadářství musí už konečně dojít k ukončení skládkování materiálově a energeticky využitelných odpadů. ZEVO Vráto pomůže nastartovat změnu systému hospodaření z lineárního na oběhový,“ říká Václav Král, předseda správní rady ZEVO Vráto a zároveň předseda představenstva Teplárny České Budějovice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…