České Budějovice: Ministerstvo obrany poskytne dotaci na opravu válečných hrobů

04.02.2022 9:15 | Tisková zpráva

Investiční záměr na projekt opravy válečných hrobů schválila rada města.

České Budějovice: Ministerstvo obrany poskytne dotaci na opravu válečných hrobů
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

„Ministerstvo obrany České republiky vyhlásilo výzvu a město bude žádat o dotaci na obnovu válečných hrobů a pietních míst. Konkrétně chceme obnovit dvě mohyly na hřbitově svaté Otýlie, památník padlým vojínům ve světové válce 1914 -1918 z obce Mladé a památník obětem I. a II. světové války v Ledenické ulici. Některé válečné hroby už byly opraveny v loňské roce, teď jde o druhou etapu,“ uvedl primátor Jiří Svoboda.

Předpokládaný rozpočet je 786 500 korun. „Výše dotace činí 80% z celkových uznatelných skutečně vynaložených nákladů a je určena pro období od 1. 1. 2023 do 30. 11. 2023,“ dodává primátor.

Mohyla na hřbitově sv. Otýlie v upomínku zemřelým z vlaku smrti, osvobozeném 8. 5. 1945 u Velešína. Zemřelí, kteří zde byli pohřbíváni, skonali během května, června a července 1945. Většina těchto vězňů byla v protifašistickém odboji ve svých zemích, tak jako Francouzi Pierre Kaan a Paul Beuret, kteří v tomto vlaku také byli.

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí

Památník padlým vojínům z obce Mladé ve světové válce 1914 – 1918 – pietní místo je v areálu hřbitova na volném prostranství za hlavní bránou. Zhotoven byl po prvním roce války v roce 1914, ale stál na jiném místě, v roce 1921 byl přemístěn na současné místo naproti hlavní bráně do hřbitova a doplněn jmény padlých.

Památník obětem I. a II. světové války – Ledenická ulice – pietní místo - pomník stojí nedaleko Suchovrbenského náměstí. Na bronzové tabulce jsou jména 85 padlých. Je zde uložena prsť z legionářských bojišť od Zborova, Terronu a Dossálta 1918-1938; v dolní části pomníku je umístěna deska s textem OBĚTEM NACISMU 1939 - 1945 a s 22 jmény připomenutých padlých.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…