České Budějovice: O prestižní Zlatou pivní pečeť se utká v 35 kategoriích rekordní počet vzorků piv

12.02.2020 10:18

Jubilejní 30. ročník Mezinárodního pivního festivalu se opět uskuteční ve dench 17. 2. – 22. 2. 2020 na Výstavišti České Budějovice. K účasti zatím přilákal přes 240 pivovarů, které chtějí v degustační soutěži poměřit kvalitu svých výrobků. Některá piva pak ochutnají i návštěvníci veřejné části festivalu v pavilonu T1.

České Budějovice: O prestižní Zlatou pivní pečeť se utká v 35 kategoriích rekordní počet vzorků piv
Foto: Výstaviště České Budějovice
Popisek: Na návštěvníky pivního festivalu čeká bohatý kulturní program

Festival začne v pondělí 17. února 2020 odbornými degustacemi a skončí v sobotu 22. února 2020 slavnostním vyhlášením vítězů prestižních cen. Soutěžit se bude i ve 2 kategoriích ciderů, ocenění získají také výrobci minerálních vod. Soutěž svým rozsahem i počtem soutěžících a vzorků piv nemá v České republice obdoby.  Prestižního festivalu se každoročně účastní světoznámé nadnárodní pivovarnické koncerny, středně velké pivovary i menší řemeslné pivovary a minipivovary z České republiky a ze zahraničí, a to nejen z Evropy.

Rekord v třicetileté historii festivalu

Pokud projdou i poslední vzorky celnicemi a přepravními službami, tak se letos soutěže zúčastní celkem 1300 vzorků piva, což je rekord v třicetileté historii festivalu. Mimořádný je i zájem degustátorů, kteří přijedou piva posuzovat a hodnotit. Během odborné části, která potrvá od pondělí do pátku, se vystřídá až 500 degustátorů. Jsou to lidé, kteří mají k hodnocení vzorků příslušná oprávnění. Převažují odborníci, především sládci, pracovníci z výroby, laboratoří, dále doktorandi, vysokoškolští pedagogové z oboru. I Státní zemědělská a potravinářská inspekce vyšle své nejkvalifikovanější odborníky.  Parametry vzorků při degustacích bude letos poprvé prověřovat špičkový analytický přístroj společnosti Anton Paar.

Počet soutěžních kategorií se rozrostl o dvě nové  - Sour pro takzvaná kyselá piva a India Pale Lager pro zastudena chmelené ležáky. Důvodem nebylo podle ředitele festivalu Aloise Srba rozšíření soutěže. Zařazení piv do některých současných kategorií bylo nevhodné, proto se organizátoři rozhodli vytvořit nové pivní kategorie.

Nejsilněji zastoupená účast ze zahraničí je tradičně ze Slovenska, odkud přijede 17 pivovarů. Následuje Německo (12 pivovarů), Ruská federace (8), Ukrajina (6) a Maďarsko (5). Organizátory těší účast největšího španělského pivovaru OF MAHOU Brewery z Madridu, pivovaru Paulaner z Mnichova a pivovaru Sierra Nevada z USA. Přijedou i tři účastníci z Brazílie, profesor vyučující v oboru a dva majitelé pivovarů. V degustacích se objeví vzorky ze čtyř brazilských pivovarů.

Soutěžit po roce se chystá i dvanáct tisíc kilometrů vzdálený pivovar SaBEER Nagieff z ruského ostrova Sachalin. Mezi nováčky se objeví pivovar Chur ze Švýcarska, pivovar Brauhaus z Lichtenštejnského knížectví a také mladý ale cenami ověnčený belgický pivovar De Poes z města Tielt v Západních Flandrech. Do Českých Budějovic své vzorky poprvé poslal i malý nezávislý tchajwanský pivovar 55th Street Craft Brewery z města Tchao-jüan, který používá zajímavé suroviny: listy čajovníku a sušené plody z tropického ovocného stromu longan.

Důkazem kvalitní úrovně festivalu je každoroční nárůst soutěžících

Do degustací se zatím přihlásilo 243 pivovarů z celého světa. Další pivovary budou mít své obchodní stánky v pavilonu T1. Celkem se festivalu zúčastní okolo 260 pivovarů.  Narůstající zájem odpovídá úrovni festivalu. Za důkaz kvalitní úrovně festivalu jeho ředitel Alois Srb považuje fakt, že se pivovary opětovně do soutěže hlásí a jejich počet každoročně narůstá.

V soutěži ciderů o ocenění WORLD CIDER SEAL 2020 jsou přihlášeni významní světoví výrobci, nejlepší ze Slovenské republiky, u českých výrobců je zájem nižší. Vzhledem k tomu, že v České republice vzrostl počet producentů ciderů, mohla by být podle Aloise Srba účast větší. Na rozdíl od zahraničí je cider na našem trhu ale zatím jen doplňkovým sortimentem.  O soutěž minerálních vod mají zájem více zahraniční výrobci minerálek. Nižší počet českých vzorků je způsoben nezájmem našich výrobců, ale také narůstajícím monopolem vlastníků a ovládnutím obchodního trhu.

Přísná kontrola inspekčních společností je zárukou objektivity výsledků

Všechny degustační soutěže se uskuteční od 17. února v pavilonu R2 českobudějovického výstaviště. Konají se pod dohledem profesionálních mezinárodních certifikačních autorit, které jsou zárukou objektivity i kvality výsledků. Jedná se o největší soutěžní událost svého druhu ve Střední Evropě. Mezinárodní festival piva je jediná soutěž na světě, kdy vše dozorují a certifikují nezávisle na sobě čtyři kontrolní organizace.

Jaké jsou trendy na trhu piv v České republice?

Společnost Bureau Veritas nedohlíží jen na regulérní průběh soutěžního pivního festivalu, ale všímá si také spotřebitelských trendů na trhu s pivy. „Polovinu spotřeby piva v Česku tvoří tradičně ležáky, tedy piva spodně kvašená se stupňovitostí 11–12 %. Na druhém místě jsou pak lehčí výčepní piva. Zbývajících asi pět procent zaujímají nealko piva a různé pivní mixy a speciály, kterých se v tuzemsku ročně vypije na 430 tisíc hektolitrů. Přestože je tato kategorie piv na trhu zastoupena nejméně, velmi čile se rozvíjí a každý rok vznikají desítky nových variant ovocných mixů v nealkoholických a nízkokalorických variantách. Cílovou skupinou jsou zejména mladí lidé, zejména pak ženy,“ říká generální ředitel Bureau Veritas Jakub Kejval.

Na regulérnost soutěžních degustací v rámci Mezinárodního pivního festivalu dlouhodobě dohlížejí i další inspekční společnosti. Vše dokonale zajišťuje již 21 let marketingový ředitel 3EC International Ing. Jan Fabiánek. Řídící manažer Dr. Milan Kroutil z certifikační společnosti TÜV SÜD Czech Republic více než 15 let zajišťuje kontrolní, organizační a publikační práce. Důležité jsou i podpora a odborné posudky ředitelky Ing. Magdy Jansové a generálního ředitele Ing. Martina Klanici ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Mimořádný vztah k odborné soutěži od generálního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce, generálních ředitelů nadnárodních certifikačních firem Bureau Veritas, TÜV SÜD a 3 EC International umožňuje společnou práci pouze na jednom místě, a tím jsou České Budějovice a Výstaviště České Budějovice v soutěži o světové ocenění.

Veřejná část se přesune nově do pavilonu T1

Veřejná část festivalu začne ve čtvrtek 20. 2. 2020. V pavilonu T1návštěvníci najdou zhruba 40 obchodních stánků. Ochutnají piva z Maďarska, z Ukrajiny, tři stánky obsadí piva z Ruské federace. Pivovary z těchto tří zemí se poprvé v České republice představí v jedné hale. Svá piva návštěvníkům nabídnou i čeští výrobci od minipivovarů až po největší pivovarnické společnosti.  Na čepu bude například nefiltrovaný švýcarský ležák Bündner Bier. Návštěvníci si mohou tento ležák koupit i v láhvi a za pomoci IT techniky si mohou na láhev sami vytvořit a následně nechat ve stánku vytisknout vlastní etiketu. Návštěvníci v pavilonu T1 tak mají jedinečnou možnost ochutnat nejen některé soutěžní vzorky ale i další zajímavá piva, která pivovary do Českých Budějovic přivezou.

Třídenní veřejná část potrvá do soboty 22. 2. 2020. Otevřeno je vždy od 15 hodin. Vstupné do pavilonu T1 se platí až na místě, vstupenka stojí 100 na den. Parkovat lze zdarma na parkovišti P5 v areálu výstaviště.

Na návštěvníky festivalu čeká bohatý kulturní program zaměřený mj. na žánry rock a metal. Zahrají například kapely Jiří Schelinger Memory Band, Deep Purple South Bohemia Revival nebo Seven.

Na slavnostním večerním programu v sobotu od 18 hodin pak převezmou vítězové 35 pivních kategorií Zlaté, stříbrné a bronzové pečetě. Hlavní cenu WORLD BEER SEAL 2020 (Světová pivní pečeť 2020) odborná porota udělí na základě odborných degustací nejlepšímu pivu ze všech soutěžních vzorků.

Pivo, nejen české, je stále rozvíjející se produkt, a to i v zemích, ve kterých se předtím nikdy nevařilo. Kvalita českého piva je nesporná, dokladem jsou úspěchy nejen v tuzemsku, ale i ve světových soutěžích. Výstav piva i jeho prodej v České republice podle dlouhodobých statistik stoupá. Třídenní veřejná část Mezinárodního pivního festivalu v pavilonu T1 českobudějovického Výstaviště nabízí jedinečnou možnost ochutnat a posoudit piva nejen z České republiky na jednom místě.

Pořadatelé nesmírně oceňují pomoc Statutárního města České Budějovice, Teplárny České Budějovice, Dopravního podniku České Budějovice a firem z pivovarské branže Brelex, Hop Bohemia a dalších.

Spolupořadateli festivalu jsou Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Střední odborná škola ekologická a potravinářská ve Veselí nad Lužnicí a Střední škola obchodu, služeb a řemesel v Táboře.

O festivalu více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…