České Budějovice: Participativní rozpočet poprvé

12.07.2020 6:32

Občané Českých Budějovice dostali letos vůbec poprvé možnost aktivně se podílet prostřednictvím participativního rozpočtu na chodu i tváři našeho města. V rámci jarní výzvy mohli přihlásit své nápady či změny, které považují za přínosné, užitečné nebo jen prostě příjemné.

České Budějovice: Participativní rozpočet poprvé
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Z celkového počtu 51 zaslaných projektů jich 45 bylo formálně v pořádku, a tudíž přijato k dalšímu procesnímu zpracování. Požadovanou podporu veřejnosti limitovanou dosažením 50 tzv. lajků, které bylo potřeba získat, aby s nimi mohlo být dále pracováno, obdrželo 35 projektů. Ty čeká nyní ještě posouzení na proveditelnost napříč odbory českobudějovického magistrátu. Po tomto kroku budou znovu předloženy veřejnosti k hlasování a občané si tak sami vyberou projekty, které budou městem v následujícím roce z veřejných prostředků realizovány.

„Lidé se ve svých projektech rozkročili opravdu ze široka. Od odpočinkových zón, přes úpravy zeleně, až po návrhy hřišť a míst pro trávení volného času či provozování sportovních aktivit,“ přibližuje občanskou invenci náměstek primátora Juraj Thoma.

Projektům bylo v rámci podpory přiděleno širokou veřejností celkem 4498 lajků. „Letos byla zkušebně nastavena hranice 50 lajků pro projekt. Některým se dokonce tento limit podařilo několikanásobně překonat. To je pro nás zajímavé zjištění, proto budeme v dalších ročnících pravděpodobně dolní hranici veřejné podpory zvyšovat. Nicméně bych chtěl doplnit, že tyto lajky jsou pouze podpůrné a pro říjnové finální hlasování nejsou směrodatné. Všechny projekty, které projdou hodnocením proveditelnosti jako realizovatelné, se budou od 1. října v ostrém hlasování znovu ucházet o přízeň veřejnosti. Ta rozhodne, které z nich se budou realizovat. Tentokrát však budou smět hlasovat už jen občané Českých Budějovic a projekty budou začínat ze stejné pozice, tedy od nuly,“ upřesnil náměstek Juraj Thoma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…