České Budějovice: Partnerská města si předávají zkušenosti s pomocí uprchlíkům

15.03.2022 14:51 | Tisková zpráva

Situace na Ukrajině se výrazně promítá do běžného života lidí v řadě zemí. Své o tom vědí zejména sousední státy, kam míří především matky s dětmi. Vedle mnoha měst Evropy jsou na jejich cestě za bezpečím také České Budějovice.

České Budějovice: Partnerská města si předávají zkušenosti s pomocí uprchlíkům
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Již od prvních dnů války se město aktivně zapojilo do pomoci běžencům. „Poskytujeme maximální součinnost řadě organizací pečujícím o ně, zajišťujeme ubytování, stravu, sociální péči, podařilo se nám už otevřít třídy na základní i mateřské škole a samozřejmě připravujeme kapacity pro umístění dalších dětí,“ uvedl primátor Jiří Svoboda.

Pro krytí části nákladů spojených s touto pomocí narůstajícímu počtu uprchlíků navrhuje rada zastupitelstvu města schválit pět milionů korun z rozpočtové rezervy.

V podobné situaci jako krajská metropole se ocitají i její některá partnerská města. Slovenská Nitra se potýká zejména s velkým přílivem občanů Ukrajiny přesahující ubytovací kapacity a možnosti města. Stejně jako České Budějovice otevřela Nitra sklad materiálních potřeb, kam lidé přinášejí převážně potraviny a hygienické potřeby.

Anketa

Prožije Evropa letní prázdniny už v míru?

32%
61%
hlasovalo: 41724 lidí

Pasov prozatím zprostředkovává uprchlíkům z Ukrajiny privátní ubytování. Vedení města se však připravuje na to, že jich přijde mnohem více, a vybavuje městské haly potřebným zařízením. Se začleněním uprchlíků do běžného života mají pasovští letité zkušenosti.

Podobné problémy řeší i rakouský Linec. Poskytuje ubytování v rámci svých možností a na mnoha místech tam vznikla zásobovací centra cílené pomoci. Jejich partnerským městem je Záporoží, kam už poslali potřebné vybavení a zdravotnický materiál. Zorganizovali sbírku a z vybraných peněz nakupují další potřebné věci.

„Poskytli jsme městské byty a k dispozici dáváme také rekreační zařízení na Šumavě. Hned v prvních dnech války jsme zřídili sklad materiálních potřeb. Všichni se snažíme pomáhat. Češi jsou velmi solidární a patří jim velké poděkování,“ dodal primátor Jiří Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž představí své krásy na výstavě v několika moravských městech

16:14 Kroměříž představí své krásy na výstavě v několika moravských městech

Vydat se blíž k lidem a oslovit je jako potenciální návštěvníky Kroměříže v jejich domovském prostře…