České Budějovice: Pomník parašutisty se po 98 letech vrátí na Branišovskou

13.02.2021 18:01

První letecká posádka z provizorního letiště na okraji Čtyř Dvorů uspořádala 18. listopadu 1923 letecký den. Veřejnosti měla být předvedena atraktivní ukázka, pilotáž bezmotorového kluzáku a seskok padákem.

České Budějovice: Pomník parašutisty se po 98 letech vrátí na Branišovskou
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Pro tehdy sedmadvacetiletého parašutistu Antonína Ježka to ale byl poslední skok v životě. Nový letoun AERO A-10 tehdy pilotoval rotmistr Karel Brabenec. Zhruba ve výšce okolo 700 metrů parašutista vyskočil. Vinou přetrženého pojistného provázku se mu padák otevřel až těsně nad zemí a při dopadu ihned zemřel.

„Okrašlovací spolek chtěl zřídit tragicky zesnulému kolegovi zvláštní pomník, což se podařilo. Jeho slavnostní odhalení bylo v červnu 1925. Postupem času, kdy se okolní sídliště Šumava a Máj rozrostla, zůstal pomník obklopen paneláky a vyřádili se na něm i vandalové. Torzo se stalo v roce 2006 majetkem Vojensko – letecké historické společnosti České Budějovice. Později jeho zbytky skončily na letišti Hosín,“ popisuje historii náměstek primátora Ivo Moravec s tím, že zbylé dva díly Ježkova pomníku jsou nyní už zrestaurovány a stavební úřad vydal územní souhlas s umístěním. „Na Branišovskou ulici nedaleko zastávky u vysokoškolských kolejí se památník po dlouhých 98 letech vrátí letos na jaře,“ dodává náměstek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…