České Budějovice: Představitelé města navštíví francouzský Lorient

01.08.2017 7:37

Dvě desítky let vzájemné spolupráce si letos připomínají České Budějovice a francouzský Lorient.

České Budějovice: Představitelé města navštíví francouzský Lorient
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

„Dá se tedy s nadsázkou říci, že jsou z nás už dobří přátelé.  Smlouva o partnerství mezi městy byla podepsaná v létě roku 1997. Původci navázání partnerských vztahů, jejichž počátek spadá do šedesátých let, byli manželé Břeský a Janina a Michel Saffre. Od roku 1990 se postupně začaly rozvíjet samostatné kontakty škol, konkrétně Jirsíkova gymnázia a středoškolského lycea v Lorientu, centra zdravotně postižených dětí Arpida a obdobného zařízení v Kerpapu, cestovních kanceláří, univerzit, knihoven, kulturních, sportovních a obchodních organizací, “přibližuje počátky pracovních a přátelských vztahů náměstek Jaromír Talíř.

Jihočeši velice ocenili nezištnou pomoc přátel ze země galského kohouta po povodních  v roce 2002, kdy sbírka iniciovaná v Lorientu panem Saffre vynesla téměř 600 tisíc korun a významně přispěla na rekonstrukci lávky pro pěší v Suchém Vrbném, kterou poničila velká voda. Dodnes ji připomíná pamětní deska stojící u lávky. O vřelých vztazích nejlépe vypovídá fakt, že stále dochází k pravidelnému setkávání a organizování nejrůznějších akcí. Město například letos finančně podpořilo výstavu Asociace Jihočeských výtvarníků s názvem IMAGINACE, která představuje průřez současným uměleckým děním na jihu Čech.

„Jde o prezentaci  vybraných děl dvaceti významných umělců různých žánrů a uměleckých aktivit. Obrazy, kresby, grafika a fotografie. Právě ona různorodost a pestrost uměleckých názorů i technik je tím nejcennějším přínosem, který umožňuje vnímat nové zkušenosti a inspirace. Výstavu v Lorientu je možné vidět do 17. 8. 2017. Mezi vystavujícími autory jsou například Vilém Balej Vilém, Petr Brátka, Milan Pokorný, Josef Synek a Marie Šechtlová,“ dodává předseda AJV Vít V. Pavlík. Představitelé města do Francie odcestují v sobotu 5.8. a během návštěvy uvidí i velký průvod keltských národů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.