České Budějovice: Vodovod povede nově dnem řeky

13.07.2020 20:51

Páteřní litinový vodovodní řad z roku 1964 zavěšený na Litvínovickém mostě přes Vltavu je na konci své životnosti.

České Budějovice: Vodovod povede nově dnem řeky
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

„Potrubí o průměru půl metru propojuje levobřežní a pravobřežní vodovodní sítě a tím je velmi důležité pro zásobování města pitnou vodou. V případě ledochodu nebo velké vody hrozí jeho poškození vzhledem k umístění na návodní straně mostu. Mohlo by tak dojít ke kontaminaci vodovodu povodňovými vodami a musel by se následně vypustit a propláchnout prakticky celý vodovodní systém Českých Budějovic. Dostatečné opevnění stávající trasy vodovodu z důvodu statiky mostu nepřichází v úvahu a nezbývá tedy než zvolit trasu jinou. Ta povede tzv. shybkou pode dnem Vltavy,“  říká náměstek primátora Petr Holický a dále uvádí, že provedení je navrženo řízeným podvrtem.

Každé z ramen dvouramenné shybky měří 81 metrů. Dalšími objekty stavby jsou armaturní a měrná šachta včetně elektro přípojky a suchovod pro náhradní zásobování pitnou vodou.

„Stávající vodovod s tepelnou izolací v ochranném plášti z pozinkovaného plechu je uložen pod mostem. Po jeho odstranění bude opravena dotčená konstrukce mostu včetně ochranného nátěru,“ dodává náměstek a znovu připomíná, že hlavním smyslem a cílem stavby je odstranění rizika v zabezpečení spolehlivé dodávky pitné vody v dostatečném množství a požadované kvalitě.

Práce za 17 milionů korun byly právě zahájeny  a skončí v prosinci 2020. Zhotovitelem bude VHS - Vodohospodářské stavby, spol. s r.o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…