České Budějovice: Vrátecký potok skrývá velký potenciál

11.04.2022 16:43 | Tisková zpráva

Na komentovanou vycházku kolem Vráteckého potoka mohou zájemci vyrazit ve čtvrtek 21. dubna. Sejdou se v 17:30 hodin poblíž křižovatky ulic Rudolfovská a Vodní. Poté se vydají zelenou příbřežní zónou proti proudu potoka.

České Budějovice: Vrátecký potok skrývá velký potenciál
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Ta je momentálně sice zarostlá a neudržovaná, ale dá se tušit, že skrývá velký potenciál. Podle zpracovatelů Adaptační strategie je cenná jako zelený koridor a v budoucnu by se dala využít třeba pro odpočinek, volný čas i jako bezpečné pěší a cyklo spojení z okrajových částí města do centra.

Zájemce územím provede Eva Semančíková (Jihočeská univerzita), Radek Kyrian (odbor životního prostředí magistrátu), Vladimír Dolejšek (útvar hlavního architekta magistrátu), Vanda Polívková (Bazalka) i Nadace Partnerství, která společně s dalšími partnery zpracovává Adaptační strategii města na dopady změny klimatu. Hovořit budou o tom, jak se hodnoty tohoto přírodě blízkého území dají zachovat a zároveň naplnit i jeho další funkce, například adaptační, biologické, urbanistické nebo rekreační.

„Existuje určitá vize, že by kolem Vráteckého potoka mohl vzniknout liniový park či zelený koridor, který by podpořil přirozené chlazení města v letních měsících, nabídl prostor pro přírodu a sloužil pěším a cyklistům k odpočinku a bezpečným cestám. Bavíme se však stále v rovině vizí, protože víme, že v současné chvíli tu nejsou vyřešeny například majetkové poměry,” konstatuje náměstek primátora Ivo Moravec.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí

„Zelený pás kolem Vráteckého potoka má velký potenciál. Prochází totiž územím, které má v létě tendenci se významně přehřívat, a proto chceme v Adaptační strategii navrhnout konkrétní kroky, jak vizi liniového parku postupně prověřit a naplnit,” vysvětluje Martin Ander z Nadace Partnerství, proč se do centra pozornosti zpracovatelů dostal právě Vrátecký potok.

Komentovaná prohlídka se koná za každého počasí. Sraz zájemců je na parkovišti před supermarketem Lidl na křižovatce ulic Rudolfovská a Vodní.

Zpracování Adaptační strategie zajišťuje konsorcium společností RADDIT consulting, EKOTOXA a Nadace Partnerství. Příprava dokumentu je podpořena finančními prostředky z Norských fondů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…