České Budějovice a Lorient jsou partnery již 15 let

16.03.2012 9:00

Smlouva o partnerství mezi městy České Budějovice a Lorient byla podepsána v létě roku 1997.

České Budějovice a Lorient jsou partnery již 15 let
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

„Prapůvodci navázání partnerských vztahů mezi jihočeskou metropolí a francouzským městem Lorient, jejichž počátek spadá do šedesátých let, byli manželé Břeských a Janina a Michel Saffre. Od roku 1990 se postupně začaly rozvíjet samostatné kontakty škol, konkrétně Jirsíkova gymnázia a středoškolského lycea v Lorientu, centra zdravotně postižených dětí Arpida a obdobného zařízení v Kerpapu, cestovních kanceláří, univerzit, knihoven, kulturních, sportovních a obchodních organizací,“ přibližuje počátky pracovních a přátelských vztahů náměstkyně primátora Ivana Popelová.

Lávka v Suchém Vrbném opravená díky sbírce v LorientuJihočeši velice ocenili nezištnou pomoc přátel ze země galského kohouta po povodních v roce 2002, kdy sbírka iniciovaná v Lorientu panem Saffre vynesla téměř 600 tisíc korun a významně přispěla na rekonstrukci lávky pro pěší v Suchém Vrbném, kterou poničila velká voda a dodnes ji připomíná pamětní deska stojící u lávky.

„O vřelých vztazích vypovídá také letošní už 17. ročník Dnů francouzské kultury, který pravidelně přibližuje francouzskou kulturu, gurmánství i eleganci. Zahájen bude už ve čtvrtek 15. března,“ dodává náměstkyně Ivana Popelová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: c-budejovice.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.