Český Krumlov: Protipovodňový val, svoz odpadu nebo Svatováclavské slavnosti projednávali v srpnu radní

07.09.2022 7:34 | Tisková zpráva

Rada města Český Krumlov na srpnových jednáních projednávala mimo jiné tyto záležitosti:

Český Krumlov: Protipovodňový val, svoz odpadu nebo Svatováclavské slavnosti projednávali v srpnu radní
Foto: ckrumlov.info
Popisek: Panorama města Český Krumlov

Svatováclavské slavnosti

Rada města schválila program i rozpočet Svatováclavských slavností, které se budou konat na konci září. Výdaje za slavnosti letos budou činit 710 tisíc, odhadované příjmy jsou 608 tisíc korun. Program akce připravuje v souladu s dlouhodobou koncepcí slavností Městské divadlo. V rámci slavností se také uskuteční 21. ročník Mezinárodního folklorního festivalu, na který město přispělo částkou 100 tisíc korun.

Program je k dispozici ZDE.

Protipovodňový val

V souvislosti s červnovou bleskovou povodní, kdy se z důvodu vysokých srážek vylila voda z koryta Polečnice, byl okamžitě vybudován protipovodňový val. Protipovodňový val byl vystavěn v prostoru přelivu u parkoviště restaurace Oblouk. Práce provedla společnost IRO stavební s.r.o. Celkové výdaje za výstavbu činí 399 tisíc korun.

Dar na úhradu školních obědů dětí ZŠ

Rada města souhlasila s přijetím daru od společnosti Women For Women, s.r.o. pro účel úhrad za školní obědy pro děti, jejichž sociální situace je dlouhodobě tíživá. Dar v hodnotě 11 tisíc korun obdrží ZŠ Za Nádražím. Pomoc se netýká pouze této základní školy, během školního roku využívají projektu i další školy a školky.

Vyhodnocení akčního plánu za období 2018–2022

V červenci proběhlo hodnocení Akčního plánu města. Jedná se o strategický plán schválný zastupitelstvem v roce 2017, který se skládá z 56 projektů. Projekty měly být realizovány v následujících letech 2018–2020. Vlivem koronavirové pandemie se ovšem plán zpozdil až do letošního roku. Akční plán se splnil z téměř 90 %. Mezi dokončené projekty patří například autobusové nádraží, vznik samotné organizace destinačního managementu nebo založení participativního rozpočtu. Ostatní projekty byly zrušeny z důvodu pandemie či neobdržení dotace.

6. ročník participativního rozpočtu

I v roce 2023 budou moci občané navrhovat a hlasovat pro projekty v rámci participativního rozpočtu. Rada města schválila jeho přípravu, realizaci a také vyčlenění finančních prostředků ve výši 1 milionu korun.

Úprava cen za svoz a likvidaci odpadu pro podnikatele na území města

Od příštího roku se zvednou ceny za svoz a likvidaci odpadu pro podnikatele zapojené do systému nakládání s komunálním odpadem na území města. Důvodem je letošní velmi vysoký nárůst vstupních nákladů, což potvrzuje aktuálně vykazovaná meziroční míra inflace dosahující 17 %. Na zvýšení vstupních nákladů bude mít vliv i výše zákonného poplatku za uložení odpadu pro podnikatele a organizace, který stoupne od roku začátku příštího roku o 11 % na 1 000 korun za jednu tunu. Rada města proto schválila nový ceník za svoz a likvidaci odpadu, kterým zvyšuje dosavadní ceny o zhruba 20 %. Tímto zvýšením cen dojde k pokrytí rostoucích nákladů na svoz a likvidaci odpadů.

Prominutí místních poplatků válečným uprchlíkům z Ukrajiny

Rada města doporučuje správci poplatku, kterým je městský úřad, prominout válečným uprchlíkům z Ukrajiny městské poplatky za svoz odpadu, z pobytu, popř. ze psa. Město tím vyjadřuje solidaritu a podporu ukrajinským rodinám. Dalším důvodem je i to, že poplatky se vztahují na celý rok, přičemž uprchlíci zde jsou od února, mnoho z nich již odešlo, přišlo později nebo teprve přicházejí. Prominutí se týká maximálně několik stovek uprchlíků, přičemž většina z nich jsou děti do 18 let.

Program podpory

Do druhé výzvy na podporu kulturních projektů pro širokou veřejnost se přihlásili celkem tři žadatelé, mezi které město rozdělí 78 tisíc korun. V rámci první i druhé výzvy tak město přispěje částkou 1,15 milionu korun na kulturní akce, které zde obohacují kulturní život.

O dotaci z programu podpory mohli také do 10. července žádat studenti z nízkopříjmových rodin. Město v této oblasti obdrželo jednu žádost, na kterou přispěje částkou 25 tisíc korun.

Celkový přehled žadatelů a výše dotací naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Charitativní projekt DEKA pro Hospic sv. Lazara vrcholí

7:37 Plzeň: Charitativní projekt DEKA pro Hospic sv. Lazara vrcholí

V sobotu 18. května na cyklostezce mezi Městem Touškovem a Kozolupy vyvrcholí projekt DEKA pro Hospi…