Český Těšín: Apoštolové se vrátili na vstupní bránu do areálu kostela

29.11.2016 16:19

Včera se po půl roku restaurátorských prací vrátily na pilíře vstupní brány areálu Filiálního kostela Prozřetelnosti Boží s areálem s římskokatolického hřbitova v Českém Těšíně – Koňákově dvě krásné barokní sochy.

Český Těšín: Apoštolové se vrátili na vstupní bránu do areálu kostela
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

Světce, oba s knihou v ruce, rekonstruoval kamenosochař. Pravděpodobně jde o sv. Petra a sv. Pavla (podle jiných zdrojů sv. Matouše a sv. Filipa). Sochy byly původně součástí ojedinělého souboru umístěného v areálu kostela sv. Petra z Alcantary v Karviné. Českotěšínská římskokatolická farnost získala na obnovu památky dotaci ve výši 43 tisíc korun.

„V minulosti byly tyto sochy neodborně natřeny fasádní barvou, a tím ještě více trpěly. Zvláště poškozena byla ta z pohledu osoby přicházejí z leva, pravděpodobně představující svatého Petra. Téměř mu chyběla tvář, kterou se nám podařilo rekonstruovat,“ uvedl restaurátor Martin Bocek z Vendryně, který pracoval pod odborným vedením MgA. Jakuba Gajdy, Ph.D. z Ostravy.

„Jedná se o dotační program ministerstva kultury Program podpory obnovy kulturních památek prostřednictví obcí s rozšířenou působností. My majitelům pomáháme s vyřízením dotace, jejím administrováním a také provádíme odborný dohled,“ uvedla referentka památkové péče Městského úřadu v Českém Těšíně Beata Křenková.

Loni se na území opravil ze stejného programu litinový kříž (ZDE).

Letos se provádí obnova nátěru střešní krytiny a nové vyzdění historického komína na budově bývalého židovského předpohřebního domu ve vlastnictví LECAV – zde dotace činí 50 tisíc korun.

Město ještě letos získalo dotaci z dalšího programu MK – Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón na obnovu východní části fasády budovy Střelnice ve výši 80 tisíc korun.

Sochy světců v Koňákově pocházejí ze 3. čtvrtletí 19. století. Původně patřily k souboru 12 apoštolů z kostela Sv. Petra z Alkantary v Karviné - Dolech. Plastiky jsou zhotovené z pískovce a byly provedeny v podživotní velikosti. První socha je znázorněna v kontrapostu levé nohy, světec je prostovlasý s plnovousem, na prsou drží rozevřenou knihu. Záhyby roucha jsou mělké, postoj je strnulý. Socha druhého apoštola je provedena obdobně, světec rovněž drží v rukou knihu. Vzhledem k nečitelnosti označení na plintu a nejednoznačnosti atributů není možné přesné určení světců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…