Český Těšín: Hasiči převzali nový požární zásahový automobil

21.08.2019 10:04

Všechny jednotky sborů dobrovolných hasičů na území města Český Těšín mají k dispozici nové dopravní automobily. Poslední z nich, JSDH Český Těšín – Horní Žukov, který dosud používal starou Avii, dnes převzal moderní lehký zásahový požární automobil na podvozku Renault Master.

Český Těšín: Hasiči převzali nový požární zásahový automobil
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

„Tímto jsme dokončili obměnu vozového parku pěti jednotek SDH, které na území města máme. Nový požární automobil bude členy JSDH Český Těšín – Horní Žukov využíván kromě zásahů u požárů, záchranných a technických akcí při větrných smrštích, povodních, námrazách či likvidaci bodavého hmyzu, ale také ke zdokonalování fyzické přípravy jednotky, mimo jiné formou požárního sportu,“ uvedla starostka města Gabriela Hřebačková s tím, že toto byla poslední AVIE u JSDH v Českém Těšíně, všechna stará vozidla jsou dnešním dnem nahrazena novými dopravními automobily.

Náklady na pořízení vozidla dle potřeb sboru a požadované technické specifikace činí 1.645.600 korun. Městu se podařilo získat individuální investiční dotaci Moravskoslezského kraje ve výši 450 000 korun.

V roce 2013 získala nové auto jednotka SDH Č. Těšín – Mosty v roce následujícím přišla řada na Stanislavice. Hned v roce 2015 JSDH získal nové auto sbor Č. Těšín – Město (zápůjčka kraje). V roce 2017 převzali nový dopravní prostředek hasiči z Mistřovic.

Ale to není vše. Zatímco v některých obcích musí dobrovolníci přebírat vyřazenou výstroj profesionálů, město Český Těšín programově realizuje systematický nákup a obměnu věcných prostředků požární ochrany, moderních přileb, zásahových obleků, obuvi, rukavic, staničních obleků pro jednotky PS II atd. „Od roku 2016 jsme pořídili pro naše dobrovolné hasiče vybavení v hodnotě dosahující 1,3 milionu korun,“ uvedl místostarosta a krajský radní Vít Slováček s tím, že jednotky SDH všech kategorií jsou důležitou součástí záchranného systému, ale v okrajových částech města také středem dění. Dobrovolní hasiči nejen pomáhají, ale také organizují pro své spoluobčany řadu akcí, věnují se dětem a mládeži v rámci požárního sportu.

Kromě běžných výdajů na provoz JSDH (osobní výdaje, energie, běžná údržba budov a vozového parku, školení, revize atd.) financovalo město v poslední době rozsáhlé opravy hasičských zbrojnic v celkové hodnotě přes dva miliony korun.

Opravou střechy a komínů a také odvodněním základů a výměnou oken prošla zbrojnice v Mistřovicích, ve Stanislavicích a Mostech mají rekonstruované vytápění a také nová okna a garážová vrata. Stanislavičtí získali nové sociální zázemí. Hasičská základna v Masarykových sadech, která i po stěhování profesionálů nadále slouží dobrovolným hasičům, má nová okna. Budova zbrojnice v Horním Žukově má zajištěnou statiku.

Většina z těchto investic snížila energetikou náročnost budov a navazuje na rok 2015, kdy město poskytlo prostředky na zřízení plynového vytápění v těchto budovách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…