Český Těšín: Již tři měsíce svážíme bioodpad

23.07.2019 8:36

Letos jsme v Českém Těšíně začali plošně separovat a svážet bioodpad. Město rozdalo obyvatelům rodinných domů 1500 hnědých nádob a v půlce dubna začal svoz bioodpadu. Na sídlištích a v dalších sídelních celcích, ale i u zahrádkářské osady, se později objevily hnědé kontejnery a v červnu začal svoz z velkých nádob.

Český Těšín: Již tři měsíce svážíme bioodpad
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín


Za první tři měsíce služby jsme svezli a před skládkováním zachránili 238 tun biologicky rozložitelného odpadu. Díky zařazení této možnosti do kolektivního systému třídění množství bioodpadu, poroste jeho objem.
Zpracování bioodpadu kompostováním je finančně levnější než skládkování a mnohem šetrnější k přírodě. Z jedné tuny bioodpadu lze vyrobit cca 0,4 tuny kompostu nebo 100 m2 bioplynu, asi 200 kWh elektřiny nebo 350 kWh tepla.
Bohužel se v nádobách objevuje i nevhodný odpad, např. mrtvá kočka, keramické květináče, stavební odpad nebo je bioodpad vkládán v igelitových sáčcích, proto znovu uvádíme, co nádob odkládat:

Do nádoby na bioodpad patří:
ze zahrady – tráva, plevel, listí, spadané ovoce, zbytky i celé rostliny, zpracované větve, kůra, části keřů, zemina z květináčů, popel ze dřeva, hobliny a piliny.
z domácnosti – zbytky a slupky z ovoce a zeleniny, zbytky pečiva a obilovin, skořápky z vajec a ořechů, odpad z přípravy čaje a kávy, květiny.

Do nádoby nepatří:
zbytky masa, kostí, kůže, jedlé oleje, tekuté a kašovité zbytky jídel, uhynulá zvířata, jednorázové pleny, sáčky z vysavačů, cigaretové nedopalky, uhelný popel, hnůj, obaly od potravin, směsný komunální odpad, kamení, suť.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Chemický postřik proti plevelu

13:37 Kolín: Chemický postřik proti plevelu

Město Kolín informuje své obyvatele o harmonogramu chemického postřiku proti plevelu.