Český Těšín: Park mezi mosty se po revitalizaci otevře lidem už ve středu

29.06.2015 10:06

Už tento týden se místním i turistům otevře úžasná etapa projektu Zahrada dvou břehů. Jde o společný projekt Českého Těšína a Těšína na proměnu historických středů obou měst na pohodlné místo pro život a odpočinek. Již dříve Těšíny takto proměnily například staré parky a propojily je Sportovní lávkou. Nyní obrovskou proměnou prošel poslední úsek v samotném středu – část mezi hraničními mosty.

Český Těšín: Park mezi mosty se po revitalizaci otevře lidem už ve středu
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

Starý asfaltový chodník plný děr a výmolů vytlačený kořenovým systémem stromů nahradila nová cyklostezka a chodník. Ty jsou navíc v místech s příkrým spádem nábřeží k řece odděleny dřevěným plotem pro zvýšení bezpečí.

Vznikly zde dvě moderní hřiště pro děti, zcela nové určené spíše pro menší věkovou skupinu je nově na prodloužení ulice Moskevská. Děti zde potěší síťová pavučina pro lezecké aktivity pro děti do pěti let, pro věkovou skupinu od osmi let je určena 3D stěna na šplhání a zajímavá je i otočná balanční lavice.
Druhé místo pro hraní se nachází před SBD Těšíňan. Zde jsme využili původní herní prvky, které jsme přemístili, doplnili o chodníčky, které dříve chyběly. Navíc jsme zde umístili kladinu, dva fitness prvky, prolézačku pro batolata a malé pískoviště.

Obě hřiště jsou netradičně doplněny o  prvky z živého vrbového proutí. Konstrukce se budou zastřihávat a tvarovat jako klasické živé ploty. Dovolí to nejen opticky oddělit hřiště od silnice sousedních komunikací, vytvoří zelenou stěnu, která také stíní a zachytí prach a nečistoty.  Zahradníci nezapomněli ani na zelený tunel v rámci prvního hřiště, který bude zajisté pro děti atrakcí, nebo iglú, které v budoucnu vytvoří živou kopuli a příjemný stín na netradičním kruhovým sezením na druhém hřišti. Navíc jsou i procházkové trasy doplněny o podsvícené konstrukce z vrby.

Zvýšení bezpečí

Projekt zahrnuje i zajištění bezpečnosti příchodu dětí na modernizované a nově navržené dětské hřiště po místní komunikaci nábřeží Míru, která odděluje park od centrální městské zástavby. Mezi mosty vznikly čtyři zpomalovací pruhy formou nájezdu aut na vyvýšené křižovatky. Projekt řeší i bezpečné vyústění cyklistické stezky do vozovky.

Plocha pro pejskaře

U zdejší slavné Procháskovy Těšínské tiskárny, o které zpíval i Jaromír Nohavica, byla plocha pro venčení psů. Původně projekt počítal s jejím zrušením, protože se projektanti obávali, že psi budou běhat na vedlejší travnatou plochu, která je nově vybavená brankami. Po námitkách pejskařů architekt změnil projekt a chovatelé mají nyní k dispozici oplocenou plochu, kde mohou s klidem svého čtyřnohého miláčka vypustit.

Výsadby zeleně

Mezi dvěma hraničními mosty naši šikovní Zahradníci realizovali rozsáhlé výsadby, vznikly zde zcela nové záhony se stovkami trvalek, vysadili více než tisíc keřů a 47 kusů stromů a větších keřů. Park je také doplněn o nové lavičky, koše na odpadky, stojany na kola, osvětlení a další mobiliář.

Termíny dodrželi

Zhotovitelé měli jen půl roku na realizaci díla a přestože přebírali staveniště v zimě, tak vše perfektně zvládli a dodrželi termíny. Takže hned první červencový den budou všechny atrakce lidem přístupné – je třeba říci, že již nyní nedbaje pásek lidé využívají cyklotrasu a děti se  posledních dnech již vrhly na hřiště. „Již desátým rokem realizujeme rozvojové projekty dle hesla Těšín, dobré místo pro život, kde je stěžejním bodem právě vytvoření odpočinkových a sportovně-rekreačních míst pro všechny věkové skupiny s důrazem na rodiny s dětmi. Podle toho, jak jsou plné lidí i aktivit místa, které jsme revitalizovali nedávno usuzuji, že už se všichni těší na nově vybudované stezky pro pěší a cyklisty mezi hraničními mosty i na nové hřiště. Je to společný projekt s polskou stranou a mohu všechny ujistit, že my dodržíme termín odevzdání díla, který byl stanoven na konec června. Takže nových tras pro cyklisty, bruslaře a pěší si občané užijí již o prázdninách a stejně tak děti se budou moci vyřádit na nových atrakcích,” uvedl starosta Českého Těšína Vít Slováček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Galerijní a muzejní noc nabídne zábavný program pro všechny generace

10:23 Zlín: Galerijní a muzejní noc nabídne zábavný program pro všechny generace

V pátek 24. května se uskuteční letošní Galerijní a muzejní noc ve Zlíně. Pro ty, kteří zůstanou vzh…