Český Těšín: Sbírka prodlouží život starým bicyklům

30.04.2021 10:11

Již počtvrté můžete darovat nepoužívané bicykly pro dobrou věc. Program Kola pro Afriku tradičně podporuje skupina SMOLO, která zdarma zapůjčí pro sbírku přepravní kontejnery a výtěžek bezplatně převeze do centrálního skladu organizace v Ostravě-Koblově.

Český Těšín: Sbírka prodlouží život starým bicyklům
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

„Díky našemu společnému úsilí – spojením soukromých firem, samospráv, neziskových organizací – můžeme prodloužit život velamoskám, eskám, favoritkám, bmxům, olpranům … a zjednodušit život lidem v jedné z nejchudších zemí světa,“ uvedl Lukáš Bojko, jednatel odpadářské firmy SMOLO CZ, která je ve svém oboru jedničkou v Moravskoslezském kraji.

Do 10. května mají lidé možnost odevzdat bicykly v Českém Těšíně v areálu společnosti Trianon v ul. Na Horkách. „Český Těšín je prvním místem v okrese Karviná, kde sbírka kol probíhá. Určitě bychom přivítali i další partnery pro založení sběrných míst,“ uvedla koordinátorka projektu Kola pro Afriku Kateřina Krainová.

Kola zde už v Českém Těšíně odevzdaly desítky lidí, mimo jiné místní cyklističtí nadšenci. „Už se u nás v rodině nepoužívaly, koupili jsmee novější. Jsou plně pojízdná, jen dofoukat duše. Je to dobrý nápad využít staré nepoužité věci a umožnit dětem v Africe jezdit do škol. Zvláště když vidíme, jaké to je pro naše děti mít zavřené školy a nebýt v kontaktu se spolužáky,“ říkají shodně Miroslav Sluštík a David Adámek.

Anketa

Kdyby teď hospoda poblíž načerno otevřela zahrádku, zašli byste posedět?

53%
33%
hlasovalo: 20479 lidí

Následně od pondělí 10. do 21. května pořádá sbírku Charita Třinec. „Letos jsme se dohodli s městskou společností STARS, která má v Třinci oplocený areál. Kola lze odevzdat každý pracovní den mezi 10 a 12 hodinou, případně po domluvě na čísle 558 993 587. Pokud někdo nebude moci kolo sám dodat, náš dobrovolník nebo zaměstnanec pro něj může případně i přijít,“ doplnila ředitelka Charity Třinec Monika Byrtusová.

Loni občané Třince a okolních obcí odevzdali v rámci květnové sbírky 200 kol, které naplnily dva kontejnery. Do sbírky se zapojil i Magistrát města Třince, který daroval kola ze „ztrát a nálezu“, pro které se nikdo po několik let nepřihlásil.

Stará kola rozebírají v Ostravě bývalí vězni a dobrovolníci a skládají z nich bicykly, které zvládnou náročný africký terén. „Loni jsme do Gambie vypravili díky pochopení přepravců celý kontejner s téměř 500 bicykly a příslušným množstvím náhradních dílu. Náklad už dorazil na místo určení a v květnu budou kola skládat gambijští mechanici s pomocí dětí ze škol, kam dary poputují,“ doplnila Krainová.

Bicykl je na černém kontinentu stále pro mnohé jedinou možností, jak se dostat do práce nebo do kilometry vzdálené školy. Škola to je vzdělání, svoboda finanční i lidská, vyhlídka na lepší život. Gambie, kam kola z Česka po kompletaci a opravě putují, je zaostalý zemědělský stát, nejmenší rozlohou na africkém kontinentu. Jde o úzkou nížinu, kde nejvyšší „hora“ má 53 metrů. „Jako odpadová skupina klademe důraz na společenskou odpovědnost a ekologii, máme četné projekty pro dobrou věc. Tento projekt podporujeme od samého začátku,“ doplnil Bojko.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

13:37 Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

V Divadelní restauraci je opět živo. Počet návštěvníků stoupá a spolu s nimi se do restaurace vracej…