Český Těšín: Školní rok začne na „Masaryčce“ bez omezení

29.08.2017 9:16

Na sklonku školního roku se na chodbě základní školy na ul. Komenského uvolnila během vyučování omítka ze stropu a poškodila pingpongový stůl. Ptáme se ředitele školy Michala Nešporka, jak tato událost ovlivní další vyučování a zda rodiče mohou poslat své děti do školy bez obav.

Český Těšín: Školní rok začne na „Masaryčce“ bez omezení
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

„Od června děláme spolu s vedením města, odborem školství a investičním a odborníky pro řešení této velmi nepříjemné situace maximum. Bohužel, jak již to v takových případech bývá, často se šíří mnohdy nepravdivé a neúplné informace. Proto chci uvést vše na pravou míru.

Po výše zmíněné události jsme ihned zabezpečili chodbu a urychleně hledali řešení k zajištění maximální bezpečnosti žáků, učitelů a dalších osob. Sehnali jsme statiky, odborníky na staré budovy a s vědomím, že dva měsíce jsou velmi krátká doba pro tak rozsáhlé stavební úpravy, jsme se pustili do práce. Od prvopočátku jsme se zaměřili na celou budovu, nikoliv jen na zmiňovaný strop.

Prázdniny byly velmi hektické. Kromě plánované rekonstrukce šaten - sanace zdiva - jsme se neplánovaně museli pustit do stropů nejen v dotčené chodbě. Ty se odkryly, posoudil se stav závěsných konstrukcí a společně s odborníky jsme nakonec rozhodli o stržení všech 17 stropů stejné konstrukce. Proběhlo statické posouzení tj., zátěžové zkoušky vybraných stropů, a hledali jsme technologii pro jejich zakrytí. Vybrali jsme termatexový strop. Je realizačně jednodušší, lehčí a nevyžaduje broušení. Navíc nám dovolí kdykoliv jej otevřít a zkontrolovat situaci nad ním.

V průběhu prvního srpnového týdne proběhly statické zkoušky, kdy se v jednotlivých místnostech, chodbách a dalších prostorách zatěžovaly hlavní nosníky stropů hmotností 480 kg/m2. Výpočty statiků následně ukázaly, že stropy jsou bezpečné a jejich stupeň stability a pružnosti je mnohem lepší, než se předpokládalo. Pouze jeden z nich, který je však stabilní a bezpečný, v celé velké škole nedosáhl tak dobrých výsledků a budeme jej pro jistotu zesilovat technologií, kterou určí statik. Prozatím bude bez podhledu a v co nejkratší době v souladu s navrženým řešením provedeme zesílení jeho nosníků a následné zakrytí.

S největší pravděpodobností lze říci, že k odpadnutí celého „koláče“ omítky došlo v důsledku stáří budovy a rekonstrukce stropů na přelomu 80. a 90. let, kdy zřejmě nebyla zvolena vhodná technologie.

Jednoznačně mohu konstatovat, že školní rok 2017/2018 u nás začne bez omezení a bez jakýchkoliv stavebních rizik. Žáci ani jejich rodiče nepostřehnou, že ještě před měsícem byla v některých místech suť až po kolena a odvezli jsme 60 tun stavebního odpadu. Vše je čisté, dle možností vymalované, nové je i osvětlení na opravovaných stropech. V průběhu školního roku pak připravíme v součinnosti s městem Český Těšín další plány rekonstrukce našich budov.

Musím vyjádřit velké poděkování vedení města, školskému a investičnímu odboru, stavební firmě a všem dalším lidem, díky nimž byla situace řešena briskně a odborně. Zřizovatel nám vyšel maximálně vstříc, okamžitě poskytl pomoc při řešení této nečekané a mimořádné situace. Město bylo ochotno uvolnit nemalé finanční prostředky, bez kterých bychom to nezvládli. Chci poděkovat také kolektivu pracovníků školy, různých pracovních funkcí, kteří se s velkým nasazením zapojovali v průběhu prázdnin do úklidu a samotné přípravy nového školního roku tak, aby mohl proběhnout bez jakékoliv, byť jen náznaku, problému.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

7:37 Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

Se začátkem právě zahájené nové turistické sezony přichází město Litoměřice s novinkou, jež má ambic…