Český Těšín: Stav památkové zóny se pomalu lepší. Město opět vyzve majitele zanedbaných domů k nápravě

01.08.2017 10:45

Rekonstrukce architektonicky zajímavých a vzácných oken a výkladů probíhá aktuálně v Českém Těšíně. Na jejich obnovu přispělo ministerstvo i město. Vlastníci zanedbaných budov obdrží v září dopis s výzvou k nápravě.

Český Těšín: Stav památkové zóny se pomalu lepší. Město opět vyzve majitele zanedbaných domů k nápravě
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

„Nový městský program na obnovu a zachování drobných architektonických letos pomůže rekonstruovat cenné secesní výkladce a dveře ve výstavním činžovním domě v Hlavní ulici z roku 1904. Památkově velmi významný obytný dům s bohatou štukovou výzdobo je dochován v téměř autentickém stavu,“ říká referentka památkové péče Beata Křenková s tím, že v památkové zóně se zachovaly pouze tří původní výkladce a tyto jsou nejstarší a nejcennější.

Současně probíhá i repase nádherných oken v přízemí budovy MŠ Smetanova z roku 1930, která je od srpna loňského roku kulturní památkou. Rekonstrukce původních oken probíhá pod dozorem památkářů. Na obnovu město získalo dotaci z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón z rozpočtu Ministerstva kultury ČR ve výši 74 tisíc korun.

Podle místostarostky Gabriely Hřebačkové se tak daří po malých krůčcích vracet lesk středu města, který po velké privatizaci nebytových prostor do soukromých rukou čelí kritice za zanedbanost. „Věřím, že stále hovoření o tématu, stejně jako dotace, motivuje některé majitelé k tomu, aby se začali o své budovy starat s náležitou pečlivostí. Bylo by dobře, aby si každý majitel uvědomil, že to, jak vypadá jeho majetek, je i prezentací jeho osobnosti, preferovaných hodnot a v neposlední řadě i deklarací vztahu k našemu městu . Často se nejedná o stavebně nedostačující stav, ale spíš zanedbanost běžné údržby,“ říká politička a dodává, že jen za poslední dva roky prošlo opravou mnoho činžovních domů v památkové zóně. Jsou to například výstavní budovy z 19. století na křižovatce Hlavní a Odboje, na samotné Hlavní třídě například průčelí Těšínský tiskáren, dále objekty na křižovatce Pražské a Štefánikova, na Havlíčkově nebo Smetanově. V blízké době začne generální oprava budovy Muzea Těšínska, akce je financována z rozpočtu Moravskoslezského kraje.

Město již chystá projekty revitalizace památek na příští rok

Dokončena je již také obnova uliční, severní fasády památkově chráněné Střelnice, na níž jen letos přispělo Ministerstvo kultury ČR částkou 115 tisíc korun. Město získalo před sedmi léty dotaci ve výši 41,1 milionů korun na generální rekonstrukci a zvýšení o třetinu kapacity objektu. Příspěvek však nezahrnoval opravu přední novoklasicistní fasády. Tu se podařilo renovovat až později, postupně na tří etapy a s použitím dotačních titulů. Město chce v budoucnu ještě revitalizovat stejným způsobem zahradu kolem této výstavní stavby.

„Dobré příklady táhnou. Jsem přesvědčena že s tím, jak soukromí vlastníci, kteří mají ke svému vlastnictví pozitivní vztah, nádherně rekonstruují své objekty, že i s naší podporou se podaří vrátit středu města punc výjimečné krásy,“ doplňuje Hřebačková.

Rada města již má připravený dopis vlastníkům zanedbaných budov podél Hlavní třídy, kterým je hned po prázdninách vyzve k nápravě stavu jejich nemovitostí a připomene možnost získat na opravu i dotaci.

Město již nyní chystá projekty revitalizace památek na příští rok. „Velmi bychom si přáli získat dotaci z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón vyhlášeného Ministerstvem kultury ČR na opravu oken v prvním patře MŠ Smetanova a renovaci nádherného pískovcového balkonu v MŠ Masarykovy sad, v takzvané Fuldově vile. Další projekty pak připravujeme,“ doplnila Křenková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

16:31 Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

Malý knižní festival Záložka uspořádaný Knihovnou Karla Hynka Máchy v Litoměřicích má za sebou úspěš…