Český Těšín: Tesaři použili na opravu hradiska 450 kubíků dřeva

10.09.2020 13:55

Beskydská stavební, a.s. dokončila revitalizaci Archeoparku v Chotěbuzi na Těšínsku. Investice zahrnuje především rekonstrukci dřevěných palisád, obranné věže a komorové slovanské hradby. Tesaři a stavaři z třinecké firmy pracovali na místě slovanského sídliště z období datovaného do 8. až do 11. století téměř dva roky.

Český Těšín: Tesaři použili na opravu hradiska 450 kubíků dřeva
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

„Na dílo jsme použili zhruba 450 kubíků dřeva z oblasti valašských Beskyd, především modřínu a jedle, tyto dřeviny mají vyšší přirozenou trvanlivost. S ohledem na konstrukční řešení stanovené projektovou dokumentací byly dřevostavby provedeny novodobými postupy, včetně navržených tesařských spojů,“ uvedl stavbyvedoucí Ing. Ivan Stryja z Beskydské stavební, a.s.. Dodal, že realizaci komplikoval probíhající souběžně průzkum Archeologického ústavu Akademie věd České republiky z Brna, přesto stavaři dokončili zakázku v termínu.

Archeologická lokalita v Chotěbuzi-Podoboře je jednou z nejvýznamnějších pravěkých a raně středověkých památek Těšínska. Nese pozůstatky bikulturního osídlení, které se ve zdejších lesích rozkládalo v pozdní době bronzové a halštatské, kdy na výšinné ostrožně na řekou vyrostla pravěká osada předslovanského osídlení. O několik stovek let později ji na témže místě nahradilo skvěle ohrazené raně středověké slovanské hradisko, jehož přibližnou podobu představuje areál Archeoparku.

Akropole se návštěvníkům Archeoparku zpřístupní opět v sobotu během akce pro veřejnost, kdy jsou na programu mimo jiné ukázky z života na hradisku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…