Český Těšín: Zahrada dvou břehů bude mít pokračování

10.09.2015 10:00

Oba Těšíny uzavřely dosavadní etapy projektu „Těš se Těšínem - Zahrada dvou břehů“, které proměnily rekreační a sportovní území obou hraničních měst. Účastníci konference a především starostové obou měst deklarovali, že jejich spolupráce bude pokračovat v dalším programovacím období.

Český Těšín: Zahrada dvou břehů bude mít pokračování
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

„Připravujeme projekt, který na české straně umožní revitalizaci území od mostu Družby směrem dál na Karvinou až po oblast jatek. Jde o místa, která byla dlouho investičně zanedbávána a kde bychom chtěli pro naše občany vybudovat pěší a cyklo trasy. Logickým vyústěním celé myšlenky bude výstavba Železniční lávky, kterou se cyklisté, bruslaři a pěší dostanou v této části města na druhou stranu hranice. Díky novému přemostění u parku Adama Sikory a této nově projektované lávce bychom získali ovál  pro cyklisty, bruslaře a pěší probíhající všemi revitalizovanými parky na nábřeží,“ uvedl starosta Českého Těšína Vít Slováček.

Vedoucím partnerem projektu Železniční lávky má být česká strana, pro revitalizaci území pak polská. „Potvrzujeme naší snahu další spolupráce v oblasti čerpání prostředků z evropských fondů a také koordinovaného společného plánovaní a společné revitalizace obou měst. Cyklostezka a stezka pro pěší v Piastovské aleji na naší straně a na českém nábřeží je v prvním plánu,“ potvrdil starosta Těšína Ryszard Macura.

V rámci projektu „Těš se Těšínem - Zahrada dvou břehů“ města revitalizovaly středové části měst situované podél hraniční řeky Olzy/Olše: Revitalpark2010, SportPark – Sportovní sady, SportMost – Sportovní lávka, a na sklonku června na české straně skončila poslední etapa proměny prostoru mezi hraničními mosty (mostem Svobody a mostem Družby).

„V ukončeném programovacím období si oba Těšíny šáhly na opravdu zajímavé peníze a uvedly do života projekty, které zde neměly obdoby. My je ukazujeme jiným euroregionům v rámci implementace dobrých praktik.  Na nové programovací období jsme již připraveni s dalším zajímavými projekty,“ potvrdil výkonný ředitel Euroregionu Těšínské Slezsko Václav Laštůvka s tím, že stále není mrtvá myšlenky přemostění hraniční Olzy/Olše poblíž policejní stanice, které by mělo propojit přímou linkou obě náměstí.

Cílem projektu Zahrada dvou břehů je zlepšit úroveň a různorodost turistické infrastruktury pohraničí. Výstupem jsou jedinečné turistické a sportovní produkty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

20:27 Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

Statutární město Zlín zahájilo ve spolupráci s externí firmou odchyt přemnožených nutrií. První odch…