Čestným občanem Hradce Králové by se mohl stát Karel Čapek

24.04.2019 11:30

Novým čestným občanem Hradce Králové by se mohl stát významný český spisovatel, novinář a filozof Karel Čapek. Ten ve městě na soutoku Labe a Orlice strávil čtyři roky, které významně ovlivnily jeho osobnost, pozdější postoje a politické orientace a toto období našlo i odraz v jeho literární tvorbě.

Čestným občanem Hradce Králové by se mohl stát Karel Čapek
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Návrh Společnosti bratří Čapků, která se zabývá studiem života a díla těchto významných osobností českých dějin a umění, včera projednali městští radní, o udělení čestného občanství, jednoho z nejvýznamnějších ocenění města, budou v příštím týdnu rozhodovat na svém zasedání hradečtí zastupitelé.

„Zcela jistě patří Karel Čapek mezi nejznámější postavy naší novodobé historie a v jeho životě má své místo i Hradec Králové. Bezpochyby jde o jednu z nejvýznamnějších osobností, která se zde narodila nebo žila,“ říká k návrhu na udělení čestného občanství primátor města Alexandr Hrabálek.

V Hradci Králové Karel Čapek studoval na C. k. vyšším gymnáziu a bydlel na Malém náměstí společně se svojí babičkou v letech 1901-1905. Ačkoli není jednoznačně prokázáno, že z hradeckého gymnázia musel odejít studovat do Brna pro své protirakouské smýšlení či kvůli nařčení z rozvrácení základů habsburské říše, jednalo se o období, které bylo důležitou etapou jeho života a pobyt v Hradci Králové ovlivnil názory, vzdělání a životní postoje mladého nadaného studenta. 2. ledna 1921 byla v provedení Jednoty divadelních ochotníků Klicpera v Hradci Králové premiérově uvedena jeho nejslavnější divadelní hra R.U.R., která se po hradecké scéně dostala do Národního divadla, na Broadway či do Japonska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…