Cheb: Aktuálně k restaurování kamen W. Russe

09.02.2020 6:32

Kamna by měla být ze stávajícího místa (Chebský hrad) rozebrána a odvezena do konce února.

Cheb: Aktuálně k restaurování kamen W. Russe
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

Kamna ze sbírky Muzea Cheb, která vytvořil v letech 1941-1944 sochař a keramik Willy Russ, jsou hodnotná svou jedinečností a řemeslným zpracováním, ale i historickou a etnografickou vypovídací hodnotou – vyobrazením a popisu lidových zvyků a přesným zachycení krojů. Od září 2019, kdy byla kamna stojící na Chebském hradě předána restaurátorskému ateliéru Sylvy Antony Čekalové, probíhá jejich postupné rozebírání a následný tranfer jednotlivých částí do ateliéru.

V něm bude probíhat až do podzimu jejich restaurování od čištění kachlů od nevhodně použitého spojovacího materiálu, odsolení, konzolidace glazury až po domodelování otlučených a doplnění chybějících prvků. Poslední etapou pak bude jejich kamnářská rekonstrukce. Akce za 1,2 mil. Kč je financována z rozpočtu Karlovarského kraje.

Cheb kamna

Kamna, dosud dlouhodobě vystavená v nevhodných klimatických podmínkách, by měla být na podzim 2020 nově umístěna v expozici Muzea Cheb ve stabilním prostředí. Vzhledem k předpokládanému zájmu návštěvníků i své velikosti se stanou první vlaštovkou nově plánované etnografické expozice v Müllerově domě a jejich instalace bude doplněna i dalšími etnografickými předměty z muzejní sbírky.

Místnost bude takto připravena a prezentována již při otevření muzea po probíhající rekonstrukci, které se předpokládá v dubnu, s tím, že kamna v ní budou instalována po svém restaurování. Návštěvníci budou mít možnost v době stavby kamen v rámci návštěvy muzea sledovat jejich sestavování a práci restaurátorů přímo na místě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …