Cheb: Aktuálně k restaurování kamen W. Russe

09.02.2020 6:32

Kamna by měla být ze stávajícího místa (Chebský hrad) rozebrána a odvezena do konce února.

Cheb: Aktuálně k restaurování kamen W. Russe
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

Kamna ze sbírky Muzea Cheb, která vytvořil v letech 1941-1944 sochař a keramik Willy Russ, jsou hodnotná svou jedinečností a řemeslným zpracováním, ale i historickou a etnografickou vypovídací hodnotou – vyobrazením a popisu lidových zvyků a přesným zachycení krojů. Od září 2019, kdy byla kamna stojící na Chebském hradě předána restaurátorskému ateliéru Sylvy Antony Čekalové, probíhá jejich postupné rozebírání a následný tranfer jednotlivých částí do ateliéru.

V něm bude probíhat až do podzimu jejich restaurování od čištění kachlů od nevhodně použitého spojovacího materiálu, odsolení, konzolidace glazury až po domodelování otlučených a doplnění chybějících prvků. Poslední etapou pak bude jejich kamnářská rekonstrukce. Akce za 1,2 mil. Kč je financována z rozpočtu Karlovarského kraje.

Cheb kamna

Kamna, dosud dlouhodobě vystavená v nevhodných klimatických podmínkách, by měla být na podzim 2020 nově umístěna v expozici Muzea Cheb ve stabilním prostředí. Vzhledem k předpokládanému zájmu návštěvníků i své velikosti se stanou první vlaštovkou nově plánované etnografické expozice v Müllerově domě a jejich instalace bude doplněna i dalšími etnografickými předměty z muzejní sbírky.

Místnost bude takto připravena a prezentována již při otevření muzea po probíhající rekonstrukci, které se předpokládá v dubnu, s tím, že kamna v ní budou instalována po svém restaurování. Návštěvníci budou mít možnost v době stavby kamen v rámci návštěvy muzea sledovat jejich sestavování a práci restaurátorů přímo na místě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…