Cheb: Obecní pec skrývá tajemství

26.10.2019 6:32

V komunitní zahradě na Májové ulici se ke svému konci chýlí stavba pece, kterou buduje kamnář Jaroslav Závadský. Pec si u něj objednal a díky dotaci města Cheb financuje Nadační fond Historický Cheb.

Cheb: Obecní pec skrývá tajemství
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

A právě od pana Závackého jsme se dozvěděli informaci, která má pro město Cheb jedinečný a osobní význam. Cihly, ze kterých kamnář pec staví, pocházejí totiž z bývalé cihelny rodiny Hartových. Cihelna fungovala ve starém Hrozňatově až roku 1945, po válce a vysídlení rodiny postupně zchátrala.

Stáří cihel se datuje mezi roky 1905–1910. Na některých z nich je i vyražená značka cihelny, dokládající jejich původ. Kamnář Jaroslav Závacký nám k použití starých cihel sdělil: „Jen těžko bych dnes mezi novými cihlami hledal tak kvalitní materiál. Pec postavená z takových cihel bude sloužit při správném zacházení desítky let.“

Pro členy správní rady nadačního fondu je tato skutečnost záležitostí téměř srdeční. Pan Hart, bývalý majitel cihelny ve Starém Hrozňatově, čestný občan města Chebu a zachránce poutního místa Maria Loreto je totiž s Nadačním fondem Historický Cheb neodmyslitelně spojen. Byl to jeho finanční dar městu Cheb, který se stal hlavním stimulem k založení fondu. Díky stavbě obecní pece, na kterou byly použity cihly z jeho bývalé cihelny, s námi přeneseně pan Hart zůstává, a i nadále přináší městu jen to dobré.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…