Cheb: Podmínky pro pronájem městských bytů se zpřísní

23.08.2011 9:02

Město tím chce zamezit možnosti, aby se nájemníky uvolněných bytů stali takzvaně nepřizpůsobiví občané.

Cheb: Podmínky pro pronájem městských bytů se zpřísní
Foto: mestocheb.cz
Popisek: Náměstí v Chebu

Výrazné zpřísnění podmínek, které budou muset splnit žadatelé o pronájem městského bytu, zavádí chebská radnice. Zamezit tím chce možnosti, aby se nájemníky uvolněných bytů stali takzvaně nepřizpůsobiví občané. „Máme zájem, aby se do našich bytů stěhovali lidé, kteří nenarušují dobré sousedské vztahy, kteří udržují pořádek, lidé aktivní. Rozhodně nepřipustíme, aby městské byty začali obsazovat lidé, o které v Chebu určitě nestojíme," řekl místostarosta Tomáš Linda.

Uchazeč o získání městského bytu bude například nově muset složit finanční kauci ve výši trojnásobku minimálního měsíčního nájemného. To je nyní 45 korun za metr čtvereční podlahové plochy měsíčně. V opačném případě se nebude moci výběrového řízení na pronájem bytu vůbec zúčastnit. „Je rozdíl dokázat něco nabídnout a pak na to také mít. Zároveň chceme ještě důkladněji zjišťovat finanční situaci žadatele. Už nám nebude jako doposud stačit bezdlužnost vůči městu, ale chceme využívat také údaje z mezibankovních registrů, které nám o situaci žadatele řeknou více," doplnil místostarosta Linda.

Zájemce o městský byt bude rovněž muset jako stvrzení schopnosti pravidelně platit nájemné doložit pracovní smlouvu na dobu minimálně půl roku nebo vyjádření minulých pronajímatelů k dodržování nájemní smlouvy. „Až po splnění všech těchto podmínek se uchazeč bude moci zúčastnit soutěže na pronájem bytu, které také začneme realizovat prostřednictvím elektronických aukcí, což je podle mne naprosto transparentní způsob," poznamenal místostarosta. „Skončí také jakákoliv vstřícnost vůči lidem, které v našich bytech nechceme, ze strany úřadu. Už se určitě nebude stávat, že by jim úředníci pomáhali třeba s vyplněním žádosti a podobně. Budeme dodržovat zákony, ale s žádným nadstandardem počítat nemohou."

Bc. Tomáš Ivanič, redaktor Chebských radničních listů

Další zprávy z Chebu čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestocheb.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Blíží se rekonstrukce severních teras a Žižkových sadů

19:27 Hradec Králové: Blíží se rekonstrukce severních teras a Žižkových sadů

Severní terasy a Žižkovy sady v centru Hradce Králové jsou opět blíže celkové rekonstrukci. Radní na…