Cheb: Stanovisko vedení města k problematice přemístění stacionáře Mája

02.11.2018 12:16

Stacionář by se měl z nevyhovujících prostor v Dragounské ulici přestěhovat do volného pavilonu školky v Bezručově ulici.

Cheb: Stanovisko vedení města k problematice přemístění stacionáře Mája
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

Ze strany stávajícího vedení a Rady města Chebu bylo od ledna 2018 podniknuto mnoho kroků s jediným cílem, najít pro existenčně ohrožený stacionář Mája nové a důstojné zařízení, kde by jeho klienti našli standardům odpovídající zázemí pro svůj pobyt. Tato snaha navazuje na příkladný postoj Rady města z roku 2006, kdy se tehdy bez sebemenšího zaváhání rozhodla převzít Máju z rukou Karlovarského kraje, který ji zcela nekompromisně postavil před holou skutečnost, pokud si ji město Cheb nepřebere a nebude ochotno ji financovat, dojde k jejímu zrušení.

Po 12 letech jsme se ocitli opět před obdobnou otázkou týkající se další existence stacionáře Mája. Usilovně jsme hledali nové zázemí, neboť stávající objekt v ulici Dragounská provozně nesplňuje požadované normy. Řešení musí být nalezeno ještě letos, jinak hrozí odebrání licence a ukončení působnosti Máji v Chebu. Mateřská škola „Mašinka“ může v tomto směru nabídnout kvalitní volné prostory, které jsou navíc majetkem města. Za tímto účelem byl vypracován projekt potřebných úprav, operativně došlo k vyčlenění prostředků pro realizaci těchto stavebních úprav a pořízení vybavení stacionáře. Vše bylo ve shodě s časovým plánem. Avšak zásadní překážkou a neřešitelným problémem byl od samého počátku negativní postoj paní ředitelky Borkovcové, která se rozhodla zásadně neplnit veškerá usnesení Rady města, spojená s vybudováním zázemí pro Máju v mateřské školce Bezručova 1. Vyvrcholením vleklého názorového sporu mezi ní a městem Cheb bylo nedávné skandální odmítnutí předat pavilon Správě zdravotních a sociálních služeb a posléze firmě, která měla již konečně začít se stavební  realizací záměru. Tímto jejím zarputilým jednáním se nyní celý projekt ocitl ve značném zpoždění, reálně hrozí i jeho krach a následné uzavření Máji. V žádném případě nechceme poškodit zaměstnance  mateřské školky, děti a jejich rodiče. Rada města vždy usilovala o nalezení důstojného nového prostředí pro handicapované. Jejich integrace mezi ostatní děti není v civilizovaném světě ničím neobvyklým.

Stávající vedení města Chebu předá své funkce ihned po ustanovujícím zasedání Zastupitelstva města Chebu do rukou nových politiků. Zároveň jim bude poskytnut přehled kroků, historie postupů, včetně všech usnesení Rady města Chebu, která byla ve věci nalezení nových prostor pro stacionář Mája přijata od začátku roku 2018 až doposud. Bude na nich, zda budou pokračovat v započaté myšlence, nebo ne. Věříme však pevně ve zdravý rozum a lidský přístup všech nových členů Rady a Zastupitelstva města Chebu ke spoluobčanům, kteří již tak jsou životem těžce zkoušeni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

13:05 Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

Smíchovská lávka, jejíž část loni Mladá Boleslav zachránila před sešrotováním, je nyní oficiálně maj…