Cheb vyzdvihl jméno sochaře Adolfa Mayerla

23.12.2015 10:00

Nadační fond nechal opravit unikátní hrob na Olšanech. Autorem náhrobku je chebský rodák.

Cheb vyzdvihl jméno sochaře Adolfa Mayerla
Foto: mestocheb.cz
Popisek: Náměstí v Chebu

Městský Nadační fond Historický Cheb, mezi jehož nejviditelnější počiny patří obnova věžních helmic kostela sv. Mikuláše či vyhlídkového pavilonu na Zlatém vrchu, „adoptoval“ a nechal opravit hrob významného germanisty, profesora Ferdinanda Dettera na pražských Olšanech. Autorem unikátního, historicky velmi cenného náhrobku je totiž chebský rodák, sochař Adolf Mayerl. „Na možnost, že by se město mohlo na obnově tohoto náhrobku podílet, mne upozornil historik Zbyněk Černý z chebského muzea, který se osobností Adolfa Mayerla dlouhodobě zabývá. Jsem ráda, že jsme tuto nabídku využili. Cheb se díky tomu může zviditelnit. U hrobu bude umístěna tabulka, že jeho obnovu financoval náš městský nadační fond. Poděkovat bych chtěla předsedovi správní rady fondu Michalu Pospíšilovi a vedoucí našeho oddělení kultury a cestovního ruchu Marcele Brabačové, kteří realizaci tohoto projektu zajistili,“ uvedla místostarostka Chebu Daniela Seifertová.

„Náhrobek zdobí neobvyklá plastika sepjatých rukou. Pomník se svým uměleckým pojetím zcela vymyká z dobového pojetí náhrobků a nemá v celé České republice obdoby. Vzhledem k unikátnosti tohoto sochařského díla byla záchrana pomníku pro Cheb prestižní záležitostí. Celkové náklady zahrnující desetiletý pronájem a restaurování pomníku činily přibližně 57 tisíc korun,“ dodal předseda správní rady Nadačního fondu Historický Cheb Michal Pospíšil.

S díly chebského rodáka Adolfa Mayerla se můžeme setkat i u nás ve městě a okolí. Je například autorem dioritových soch Atlanta na nároží někdejší eskomptní banky (později Čedok) či dvou historických kašen - Cechovní kašny v Kamenné ulici a kašny se sochou dudáka v Březinově ulici. Jeho dílem je i populární František, symbol Františkových Lázní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň staví velkokapacitní parkovací dům na Světovaru, pojme přes 400 aut

22:15 Plzeň staví velkokapacitní parkovací dům na Světovaru, pojme přes 400 aut

Plzeň zahájila stavbu velkokapacitního parkovací domu se zelenou střechou a stáním pro elektromobily…