Chebské krovy budí pozornost u německých stavebních historiků

26.11.2018 13:48

Krovy františkánského kláštera v Chebu úspěšně prezentovány na německém setkání odborníků.

Chebské krovy budí pozornost u německých stavebních historiků
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

V prostorách pozdně renesanční velkolepé rezidence zámku Weikersheim ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko se 16. listopadu 2018 uskutečnilo jednodenní odborné setkání německých stavebních historiků, zaměřené na historické krovy vybavené věšadlovými konstrukcemi. Většinou jde o konstrukce, které u krovů vztyčených nad velmi širokým půdorysem, případně nesoucích zároveň i strop nad místnostmi pod nimi, zajišťuje vyvěšení dlouhých vodorovných prvků nebo stropu tak, aby se neprohýbaly.

Ve spolupráci s Nadačním fondem Historický Cheb zde Jiří Bláha a Michal Panáček prezentovali konstrukci krovu nad presbytářem kostela Zvěstování Panny Marie františkánského kláštera v Chebu. Do tohoto našeho nejstaršího známého historického krovu datovaného do roku 1319 byla o skoro 200 let později, na konci 15. století, vložena věšadlová konstrukce, která měla zamezit prohýbání vazných trámů a posunu příčných vazeb.

Poster, který vzbudil zaslouženou pozornost, zároveň s dalšími propagačními materiály posloužil k prezentaci města Chebu a jeho unikátně zachovaných krovů i jako pozvánka na výjezdní setkání německých krovařů, připravované na příští podzim právě do Chebu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

16:31 Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

Malý knižní festival Záložka uspořádaný Knihovnou Karla Hynka Máchy v Litoměřicích má za sebou úspěš…